Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кметът на Царево: Министър Сандов излъга в ефир, няма заповед за защитена територия Корал

Общество

Кметът на Царево: Министър Сандов излъга в ефир, няма заповед за защитена територия Корал

Кметът на Царево: Министър Сандов излъга в ефир, няма заповед за защитена територия Корал - Tribune.bg
Снимка:

"Как на уж случайната среща премиер и вицепремиер в оставка не видяха, че върху дюните има десетки палатки, нали е забранено?", пита риторично Лапчев

Абсолютна лъжа е, че заповедта за "Корал" на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов е предоставена на Община Царево и на мен като кмет. Никой в моята администрация не я е виждал. Това заяви пред Флагман.бг кметът на община Царево Георги Лапчев. Реакцията му е във връзка с твърдения на министър Сандов bTV в неделния ден.

Лапчев каза още, че повече от един месец се бави се заповедта за новата защитена територия Корал.  Екоминистърът в оставка беше попитан в ефир защо я няма тази заповед. Ето какво отговори той:

„Въпросът трябва да е към Държавен вестник. Повече от месец не е публикувана заповедта. Техният аргумент е, че трябва да има пространство, за да влезе в следващия брой. И ние очакваме да се появи. Едва тогава тя ще влезе в сила".

Според кмета Георги Лапчев изказването на министър Сандов не е коректно, меко казано.

„За първи път чувам, че Държавен вестник може да е причината министър да не си публикува заповед. Чак ми дожаля и съм готов да му помогна. Щом не може да я публикува - да ми я изпрати, до седмица-седмица и половина аз ще намеря начин да му я публикувам. Досега това е най-дългият срок, в който съм успявал да обнародвам каквото и да било“, каза с нескрита ирония Лапчев.

Той добави, че е направил питане чрез Закона за достъп до обществена информация, но това не е нормална комуникация между кмет и министър.

„Институциите трябва да комуникират по различен начин, вече всичко е толкова динамично, че можем да се разбираме за секунди. Същинският проблем със заповедта за "Корал" ще продължи да виси, няма да бъде решен и след като влезе в сила тази заповед. Тогава още повече ще се задълбочи. 90 % от плавателните съдове в нашата акватория имат право да плават на коридор от 500 м от брега. Той обаче е прекъснат от въпросната защитена територия, която влиза по-навътре от 500 м. Всъщност ние на практика имаме граница: Никой от север не може да премине на юг, или обратното, без да я наруши, защото ще влезе в защитената територия или в 500-метровия коридор. Ние, като Община, затова казахме да не е 700 метра навътре, а например да бъде 400 м - малко по-обрано, да има откъде да минават лодките. Но хората, които написаха заповедта и я подписаха, вместо да се извинят, се инатят и я крият от нас. От самото начало им казахме, че концепцията им е сбъркана“, каза кметът. 

Той отново апелира, че в цялата процедура липсва прозрачност и достъпност до местната общност, която можеше да изговори своите притеснения и болки.

„И това, което най-много взриви общината тук е, че ще пазим природата само през лятото, когато може да се лежи на дюните. И на моя въпрос: „След като искате да пазим морските бозайници, обяснете що за поведение има делфинът? Защо през летните месеци, когато правим уж случайни срещи по дюните на "Корал" (визирайки плажното рандеву на Сандов и Кирил Петков в неделя, бел.р.), делфинът изпитва неистов ужас от витлото на рибарската лодка, а когато дойде октомври, бозайникът придобива кралимарковска сила,  става безстрашен и скача да си играе с рибарите. Кой е екологът, който е изследвал подобно поведение на делфин?! През лятото е ужасен от рибарите, а през есента им се радва? Това са абсолютни глупости, заповедта за тази защитена територия е абсолютно нелепа“, възмутен коментира Георги Лапчев.

От друга страна Лапчев заостри внимание и на възмущението на природозащитниците, плажуващи на "Корал", от поведението на премиера в оставка. В събота той е бил на ивицата с охрана от НСО и това за плажуващите е било достатъчно скандално, за да бъде коментирано в социалните мрежи. Сандов се опита вчера да защити Петков в ефир, като каза, че нито той, нито съратникът му са били охранявани.

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети