Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кметът Йорданка Фандъкова се срещна с министрите на финансите и енергетиката

Общество

Кметът Йорданка Фандъкова се срещна с министрите на финансите и енергетиката

Снимка:

Темата беше актуалното състояние на „Топлофикация София“

Кметът Йорданка Фандъкова се срещна с министрите на финансите и енергетиката Валери Белчев и Андрей Живков, за да обсъдят актуалното състояние на „Топлофикация София“, както и възможните решения за компенсиране на разликата между увеличаващата се цената на природния газ и регулираната цената на топлинната енергия. Срещата е по искане на кмета на София, а в нея участваха и заместник-кметът Дончо Барбалов и изпълнителния директор на дружеството инж. Александър Александров.

Големият скок на цената на природния газ в последните месеци създе дисбаланс между цената, на която „Топлофикация София“ купува и цената, на която продава топлинната енергия на своите потребители.

„Определената от КЕВР цена на природния газ в цената на топлинната енергия за потребители е 47,11 лв., а цената, на която „Топлофикация София“ купува природния газ в последните месеци расте - при 69,40 лв. през септември, за октомври е 94,54 лева, а очакваният преразход от разликата в цените само са месец октомври е над 30 млн. лв.“, посочи директорът на „Топлофикация-София“ инж. Александров.

Участниците в срещата са се обединили около целта да се намери механизъм, който да стабилизира енергийната система, без това да се отрази на крайните потребители.

По време на разговора е уточнено също, че общинските дружества „Столичен електротранспорт“ ЕАД и „Метрополитен“ ЕАД влизат в обхвата на предвидената компенсация за скока на цената на електрическата енергия, така както и бизнеса.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема