Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КНСБ обвини ректори, чи си надписват заплати

Общество

КНСБ обвини ректори, чи си надписват заплати

КНСБ обвини ректори, чи си надписват заплати - Tribune.bg
Снимка:

Лиляна Вълчева: Ректорите се крият зад колективната безотговорност

Има ректори, които си изчисляват неправомерно работните заплати. Това обяви, председателят на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ Лиляна Вълчева пред БГНЕС и посочи, че още миналата година от синдиката е подаден сигнал до министъра на образованието Красимир Вълчев. Повод за коментара е финансовата криза в Националната художествена академия (НХА), където над 200 учители и персонал втори месец са без заплати, а ректорът подаде оставка.

Ректорът на Националната художествена академия (НХА) Николай Драчев попадал също в тази ситуация, защото към заплатата за академичната длъжност „Професор“ си добавял допълнително възнаграждение за ръководната длъжност „Ректор“ и след това всичко облагал с процент прослужено време, разяснява Вълчева.

„Ние ясно разбираме какви недостатъци има системата, затова подкрепихме промените в Закона за висшето образование. Ясно разбираме как ректорите се крият зад колективна безотговорност, зад автономия, измислена от тях. Имаме автономия в учебната и научната дейност, но няма финансова автономия. При всички случаи в НХА има злоупотреби“, заявява сидикалистът.

За годините на мандата на ректора на НХА в оставка през 2016 г. държавата е отделила 4.6 млн. лева. През 2017 г. сумата е нараснала на 4.8 млн. лева, през 2018 г. – на 5.1 млн. лева, 2019 г. – 5.5 млн. лева. А в бюджета за 2020 г., приет от парламента, парите са 6.4 млн. лева. По Закона за висше образование тази държавна субсидия осигурява 70% от разходите за издръжка. Останалите 30% студентите внасят на каса в самата академия или по банков път. Тези пари също не са малко – 1.3 млн. лева.

„Главната счетоводителка Рафаилова няма нито знания, нито компетенция да води счетоводство на висше учебно заведение. Сигнализирали сме за това ректора още от 2016 година“, обявява Вълчева. По думите ѝ на заседанието на Академичния съвет на НХА главната счетоводителка не е могла да даде точни данни за разходването на средствата.

В петък на заседанието на Академичния съвет на НХА ректорът проф. Николай Драчев обяви, че подава оставка заради възникналата финансова криза. Това се случва в последния месец от неговия мандат като ректор.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети КНСБ, ректори

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети