Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Код зима – общини в бедствено положение, затворени училища и непроходими пътища (Обобщение)

Общество

Код зима – общини в бедствено положение, затворени училища и непроходими пътища (Обобщение)

Код зима – общини в бедствено положение, затворени училища и непроходими пътища (Обобщение) - Tribune.bg
Снимка:

От началото на деня на тел. 112 са получени 5 275 съобщения

Повече от 24 часа екипи на полицията и пожарната са на терен заради  усложнената метеорологична обстановка. От началото на деня до момента на тел. 112 са получени 5 275 съобщения, поради натоварването апелът е хората да остават на линия до получавана на отговор от оператор.

Към момента силите и средствата на екипите на ГДПБЗН участват в локализирането и ликвидирането 144 произшествия, със 149 единици техника и 459 служители.

До 12:00 ч. днес огнеборци и спасители са реагирали на около 300 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка.

Заради снега: Учениците от над 280 училища в 13 области няма да учат в понеделник

Обявени бедствени положения към 14:00 ч.: област Силистра и Разград, общ. Вълчи дол, област Варна; област Шумен (без гр. Шумен), Трявна, Крушари.

Област Враца:

Разчистват пътя към хижа „Леденика", където според подадения сигнал, са 35 души. Около 42 населени места без електрозахранване.

Област Силистра:

Сигнал за бедстващи хора при селата Средище и Срацимир, насочен е екип с верижна бойна машина от РДПБЗН – Силистра.

Област Кюстендил:

Населени места без ток в общините- Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. Населени места без достъп – няма.

Пътят за ГКПП – Гюешево е затворен за тежкотоварни автомобили, пътищата са мокри и заснежени, но проходими при зимни условия.

Област Видин:

Населени места без електрозахранване - 11.

Област София:

Пътят до с. Гълъбовци е блокиран от преспи и непроходим за автомобили и пожарна техника. Населени места без електроподаване – на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд.

Област Варна:

С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи извършват евакуация на 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково. Над 100 населени места са без ток, а 30 са без достъп. По информация на АПИ са затворени пътищата: Аксаково – Добрич, Аксаковска панорама – с. Кичево, с. Неново – с. Равна общ. Провадия, общинските пътища на териториите на община Аксаково и община Вълчи дол, където е обявено бедствено положение.

Децата ще учат присъствено, потвърди кметът на Варна. 

Област Сливен:

Евакуирани са 6 човека, пътували с лек автомобил и закъсали на пътя между селата Стара река – Раково.

Област Русе:

Главните пътни артерии са затворени. Евакуирани са две деца, блокирани на пътя Русе –Бяла до с. Волово. В много малки населени места няма ток.

Област Шумен:

Евакуирани са 2 деца и игумена на манастир до гр. Велики Преслав. Всички пътища на територията на Шуменска област са непроходими. Екипите на всички ангажирани институции продължават работата по възстановяване на авариите по електропреносната мрежа, разчистване на пътища, паднали дървета и клони. Пуснато е резервното захранване към подстанция 1300 и се очаква водоподаването към град Шумен да бъде възстановено. Екипите от горските стопанства на Североизточното държавно предприятие са на терен и работят за отстраняване на дървета и клони от пътищата в региона.

Във връзка с обявеното бедствено положение в населените места на територията на община Шумен (без град Шумен) кметът проф. Христо Христов издаде заповед за спиране на учебните занятия на 27 ноември, понеделник, във всички училища и детски градини в селата на общината, съобщиха от общинската администрация. Няма да се движат и училищните автобуси, които превозват ученици към областния център.

Към момента обстановката на територията на община Шумен остава усложнена. Общо 15 села все още са без електричество. 

По-рано през деня бедствено положение беше обявено в девет общини на територията на област Шумен - Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица.

Област Разград:

Оказано е съдействие на ЦСМП за достигане до трима болни хора. Евакуирани са и 9-ма, пътували в три автомобила. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Затворен е гл. път Е-70 Русе – Шумен /изградени са КПП на РУП /.

Над 80 процента от населените места са без електричество, поради липса на ток е затруднено и водоподаването. Бедствено положение в областта е в сила за три дни. То е обявено със заповед на областния управител Владимир Димитров поради продължителния интензивен снеговалеж, бурен вятър и снегонавявания, както и заради затворената републиканска и общинска мрежа в цялата област.

Над сто са към момента населените места в областта без електроснабдяване. Има и много паднали дървета по републиканската и общинска пътна мрежа, както и по улиците в населените места в региона, каза Атанасов. По думите му е създадена организация за отстраняването и премахването на дърветата съвместно с общинските администрации и екипите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Заради бедственото положение затворени ще останат училищата в областта.

Област Стара Загора

Екипи на РСПБЗН – Казанлък са оказали съдействие на линейка, превозвала лекар до с. Хаджи Димитрово. Помощ е оказана и на закъсали хора, пътували в автомобили.

Започна почистването на пътя за Бузлуджа, за да дадем възможност на туристите в четирите хижи да тръгнат към гарда в светлата част от денонощието.

Област Велико Търново

Проходът на Републиката вече е проходим за леки автомобили. На територията на областта всички първокласни пътища са проходими при зимни условия. Продължават да работят аварийни екипи на енергото.

Затворени пътища:

- главен път - i-4 посока Варна до с. Железарци- фадрома на МО е на място.

- път - ii-53 гр. Елена - гр. Златарица поради нападали дървета, работи се ОПУ

- на път - i-5 от с. Поликраище до с. Самоводене има множество тирове, закъсали в лентата посока към гр. Велико Търново.

Община Трявна

Кметът на Община Трявна Денчо Минев обяви пълно бедствено положение на територията на цялата община.

„Имаме бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, прекъсване на захранването в Трявна и Плачковци, но искам да стане ясно на всички граждани, че ние не може да достигнем своевременно до селата и да разчистим пътищата, поради заварен договор от предходното управление, съгласно който снегопочистващите фирми започват да обслужват тези населени места до 24 часа след започване на снеговалеж“, заяви по време на кризисния щаб кметът на Община Трявна.

Община Крушари

Бедствено положение обяви община Крушари със заповед на кмета Илхан Мюстеджеб, публикувана на сайта на общината.

В заповедта е посочено, че поради изключително тежката зимна обстановка, обилния снеговалеж и достатъчно данни, получени от средствата за масова информация за обявяване на бедствено положение в много области и затваряне за движение на моторните превозни средства на третокласни пътища в област Добрич, кметът обявява бедствено положение. С това забранява движението на автомобили по всички пътища в общината и преустановява работата на детските градини и училищата.

С тази заповед Илхан Мюстеджеб въвежда в действие Общинския план за действие при бедствия и аварии.

Община Севлиево

Поради усложнената метеорологична обстановка на територията на Община Севлиево, понеделник, 27 ноември ще бъде неучебен ден. Това съобщи кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов. “Ще работят единствено детските градини в град Севлиево. Община Севлиево се обръща към родителите на всички пътуващи деца, да ги оставят у дома до пълно справяне с последствията от обилните снеговалежи”, препоръчва градоначалникът.

Община Котел 

Община Котел обяви понеделник 27 ноември за неучебен ден, заради влошените метеорологични условия. Снежната покривка е между 60 см, а на места и до метър, в следствие на снегонавяване, съобщават от общинския пресцентър. Без електроподаване са селата Мокрен, Ябланово, Малко село, Филаретово и Тича.

През Котленския проход вече се пропускат леки автомобили, но остава забраната за преминаване на товарни автомобили, съобщават от ОДМВР Сливен. Продължава разчистването от паднали дървета на пътя Сливен- Ичера. 

КотелКотел


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати