Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кои са хранителните анти-двойки, които не бива да консумираме заедно

Общество

Кои са хранителните анти-двойки, които не бива да консумираме заедно

Снимка:

Доказано е, че не всички храни са съвместими помежду си. Има редица популярни храни, чиято комбинация е вредна за здравето. Ако бъдат консумирани заедно някои продукти, това може да доведе до нарушаване функционирането на стомашно-чревния тракт, тежест в стомаха, гастрит. Някои несъвместими храни дори образуват токсични съединения и водят до наднормено тегло, ако се комбинират често. Ето и списък на някои от тези продукти, които не бива да консумираме едновременно.

Краставици и домати

Оказва се, че когато смесим този зеленчук и плод в салата, лишаваме ястието от витамин С. Освен това доматът е кисел продукт, а краставицата е алкална. Това означава, че докато стомахът отделя киселина за преработка на краставиците, доматите вече започват процеса на ферментация и следователно получаваме подуване на корема, въпреки приятния вкус.

Месо и картофи

Учени и лекари единодушно твърдят, че комбинацията от пържола и нишестена храна като картофите е нещо, което трябва да се избягва. Нишестето се нуждае от добър алкален посредник, за да бъде усвоено от организма. Месото, особено пържолите, на свой ред се нуждаят от силна доза киселинност, за да бъде разградено. Така излиза, че комбинацията от нишесте и месо е възможно най-натоварващата за организма ви. Тялото се мъчи да смели храната, но не намира начин и тя се застоява в стомаха, причинявайки множество неразположения, сред които газове, киселини в стомаха, спазми, киселинен рефлукс и други.

Риба и яйца

И двата компонента са протеинови храни, които трябва да се консумират разделно или, в краен случай, да се ядат със зеленчуци. Честото нарушаване на това правило може да доведе до гастрит, хроничен запек, стомашни язви или даже панкреатит.

Вино и десерти

Под въздействието на алкохола инсулинът започва да се произвежда по-активно в организма и ако в допълнение към това добавите и сладкиши, тогава обикновените захари ще започнат да се превръщат в мастни натрупвания.

Хубаво е с виното да се консумират сирене или зеленчуци - тогава здравето ви ще бъде в безопасност.                                                                                                                                                                                  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още