Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Комисар Николов за безводието в Своге: Водохващането под връх Петрохан ще бъде пренасочено към Искрец

Общество

Комисар Николов за безводието в Своге: Водохващането под връх Петрохан ще бъде пренасочено към Искрец

Комисар Николов за безводието в Своге: Водохващането под връх Петрохан ще бъде пренасочено към Искрец - Tribune.bg
Снимка:

„99 000 литра питейна вода в различни разфасовки е осигурена за хората в Своге. Засегнатото население е 12 000, но най-вероятно жителите са повече заради лятото”, каза комисар Николай Николов.

На 15 места в Своге се раздава вода, добави той.

„Столична община осигури около 6 кубика вода. Гоце Делчев, Бачково и Девин помогнаха. Не се допуска несертифицирана вода”.

Това са незабавните мерки, които са предприети, уточни Николов.

„Второ – търсим възстановяване на водохващането от село Искрец, получихме съдействието на МРРБ за консултация с хидрогеолози, за да подкажат варианти за въстановяване на водата. Около 40 тона риба трябва да бъде унощожена като с тази задача се зае земеделското министерстъво и БАБХ.

Водохващането под връх Петрохан ще бъде пренасочено към село Искрец, като резултат от тези действия се очаква до 1-2 дни. Друг резервен вариант, по който се работи, е да се направи връзка с голямо подземно езеро”, уточни комисаря.

Все още не е ясна причината за безводието, стана ясно от брифинга. „Под върха Петрохан има голямо водохващане, което отиваше към езерото Петрохан за осигуряване на питейна вода на Община Берковица. Тази т.нар. изчезнала река Студена, не е напълно изчезнала, но е с много малък дебит. Реката свършва в нищото, потъва в земята и след няколко десетки километра излиза в Искрец. Това не се случва за първи път. В края на 70-те години е имало подобен случай. Според очевидци за 72 часа водата се е възстановила. За съжаление, към момента водата все още не се е възстановила. Затова увеличихме прихода към река Студена с между 30-40 литра в секунда. Пренасочват се всички водни количества към водохващането в Искрец”, обясни комисар Николов.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Своге, безводие
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати