Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Комитова не се срещна с пътните строители, ще дава брифинг

Общество

Комитова не се срещна с пътните строители, ще дава брифинг

Снимка:

МРРБ не може да плати на фирмите близо 1 млрд. лв. тази година, предлага да се разплати в следващите две

Регионалният министър Виолета Комитова не се е явила на уговорената с представители на протестиращите строителни фирми среща, съобщава БНР.

От МРРБ обясниха, че поканените собствениците на фирми не са дошли. Повече от 4 месеца МРРБ провеждало срещи с представители на Българска браншова камара „Пътища“, с представители на фирмите, с профсъюзи и с работници – всичките без особен успех.

Затова в 14.00 часа в сградата на ведомството министър Виолета Комитова и заместник-министрите Валентин Граматиков и арх. Иван Шишков щели да дадат брифинг за медиите, на който ще обяснят създалото се напрежение.

Срещата трябваше да се състои на фона на третия национален протест на работниците от пътностроителните фирми и на потуши напрежението в сектора. 

Недоволството им е породено от неизплатените им близо 1 млрд. лева и липсата на диалог с институциите.

Отказът от среща недоволните строители определиха като подигравка и настояха за оставка.

„Освен нашите искания до момента за разплащане на задълженията на държавата, вече искаме този министър, който е министър на строежите и който неглижира един цял бранш, който кани на среща и няма доблестта да слезе на тази среща и да говори с хората, вече искаме и нейната оставка. Този, който я е назначил, този, който я съветва, крайно време да я махне от поста, който той не заслужава“, каза инж. Георги Златев пред БНР.

По-рано днес от МРРБ предложиха споразумение, според което дължимите от държавата средства към пътностроителните фирми да бъдат изплатени в разумен период напред - при договореност през бюджетите за 2022-ра и 2023 г. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков по повод организирания от Българска браншова камара „Пътища“ протест пред сградата на министерството.

Заместник-министър ГраматиковЗаместник-министър Граматиков

Той беше категоричен, че е невъзможно близо 1 милиард лева да бъдат отделени в края на 2021 година, за да се платят всички задължения към пътностроителния бранш, тъй като бюджетът за пътно поддържане и строителство е бил изчерпан още в началото на първия служебен кабинет, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

БГНЕСБГНЕС

В момента протеста на пътните строители се пренесе пред Министерския съвет. Там движението е блокирано.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема