Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Концесионерът на централния плаж в Созопол е глобен с 5% неустойка от годишния договор

Общество

Концесионерът на централния плаж в Созопол е глобен с 5% неустойка от годишния договор

Снимка:

Концесионерът на централния плаж в Созопол е глобен заради нарушаване на основни договорни задължения, информират от пресцентъра на Министерство на туризма, след като се появиха медийни публикации за багер, копаещ по тъмно и в дъжд на плажа.

От МТ казват: „Във връзка с осъществения текущ контрол по изпълнение на сключения договор за концесия за услуга за морски плаж „Созопол - централен“, община Созопол, област Бургас, при извършена проверка на място, са констатирани неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето”.

От там обясняват, че описаната констатация е нарушение на основни договорни задължения, както следва:

1. Задължение по чл. 21, т. 12, изречение 2-ро, съгласно което, концесионерът следва да осигури опазването на околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, както и съхранението на биологичното разнообразие в съответствие с природната биогеографска характеристика.

2. Задължение по чл. 21, т. 20, съгласно което при експлоатация на обекта на концесията концесионерът не трябва да уврежда околната среда.

3. Задължение по чл. 21, т. 25, съгласно което концесионерът следва да не извършва и да не допуска извършване на дейности от трети лица, които могат да унищожат, увредят или да доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж, или да увредят околната среда чрез допускане на движение на моторни превозни средства върху морския плаж и добив на пясък.

На основание чл.48, ал.1 във връзка с чл.21, т.12, т. 20 и т. 25 от концесионния договор на концесианера Ауто Фактор Еоод е наложена неустойка в размер на 5% /пет на сто/ от годишното концесионно възнаграждение.

Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни валове (диги) или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи, след определяне на конкретните дейностите. Предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище относно целесъобразността и законосъобразността им.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още