Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ОФИЦИАЛНО: Корабът на Камен Бряг потъва (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Общество

ОФИЦИАЛНО: Корабът на Камен Бряг потъва (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Снимка:

Корабът „Vera Su“ потъва. Това написа във фейсбук Теодор Михайлов от ДБ, като публикува и снимка. От фотоса става ясно, че плавателния съд е вече почти покрит от водата. За момента екипажът все още не е евакуиран, както и опасния товар, или поне не е съобщено. Както съобщихме преди дни на медиите е забранено да се доближават и да снимат, както и да отразяват от мястото. Единствената възможност е да се пусне дрон или пък да се снима отдалеч, както вероятно е направено в случая.

От видео направено от БНР става ясно, че кораба се е изместил към брега и вече до половина е под вода, което е знак, че се пълни с вода. 

Очаква се на място да пристигнат и служебните министри на Румен Радев, за да дадат повече информация за тежката ситуация, която се разиграва вече втора седмица. 

„Състоянието на кораба стана критично, установено е, че в хамбара се пълни вода и кораба потъва. Наш приоритет е запазването на човешкия живот, действахме превантивно и изградихме това съоръжение, за да може екипажа да бъде евакуиран“, заяви транспортният министър Христо Алексиев и допълни, че не може да се вкрава тежка техника, защото зоната е защитена. Анализирано е да бъде извършено спасяване по въздух, но силния вятър пречи.

„Понеже има много критики дали сме реагирали на време, имаме становище от Европейската агенция за морска безопасност, че това не е опасен товар, едва ли не едно задържани на кораба от първия ден на инцидента ще бъде възприето като намеса на държавата ни и ще попречи на търговските отношения. Това не е опасен товар“, категоричен бе Алексиев.

Той държеше да подчертае, че следи ситуацията от първия ден и като е видял, че няма реакция и, че е чул от корабособственика, че ще изхвърли 1 тон от товара в морето, тогава е преценил, че собственикът няма да помогне. На въпрос, че сега не 1, а 3 тона ще бъдат изписани в морето, Алексиев отново оправда действията си с това, че товара не е опасен и България не е пиратска държава.

На този етап екипажа все още не дава съгласие да бъде евакуиран.

Екоминистърът Асен Личев обяви, че започвали интензивни проби на водата и колкото и да е странно независимо, че трюма се пълни, пробите били чисти. Личев поясни, че е поискал от Бойко Рашков и Христо Алексиев да му изготвят подробна информация за това какви са най-новите технологии за спасяване на кораби в такива ситуации, като такава програма ще бъде финансирана от екоминистерството.  

Христо Алексиев и Асен Личев се появиха на място, за да кажат, че няма никакъв проблем и замърсяване от товара на кораба нямало как да се случиХристо Алексиев и Асен Личев се появиха на място, за да кажат, че няма никакъв проблем и замърсяване от товара на кораба нямало как да се случи

„Vera Su“ „Vera Su“
„Vera Su“ „Vera Su“
„Vera Su“ „Vera Su“
„Vera Su“ „Vera Su“
„Vera Su“ „Vera Su“

 


Топ новини

виж още

Актуална тема