Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Корупционна практика? От Фонда за лечение на деца насочвали към конкретни болници

Общество

Корупционна практика? От Фонда за лечение на деца насочвали към конкретни болници

Корупционна практика? От Фонда за лечение на деца насочвали към конкретни болници - Tribune.bg
Снимка:

80% от децата за миналата година били изпратени в български лечебни заведения

Съмнения за корупционна практика във Фонда за лечение на деца в чужбина. Причината – тенденция от миналата година 80% от децата да са лекувани в България“. Това разкри Пламен Таушанов, член на надзорния съвет на НЗОК от неправителствения сектор.

От родителите е била крита информация в кои болници, в кои държави и колко е струвало лечението на определена диагноза. Според Таушанов това е правено“нарочно и корупционно“.

„Дори и самият обществен съвет не е могъл да види повече от една седмица какво става с всички преписки. Бяхме констатирали и с националния консултант проф. Спасов, когато министър Петров, трябваше събота, неделя да включи едно дете в списъка за трансплантация, за да може фондът да го изпрати. Проверихме и се оказа, че това дете изобщо няма цироза, а се принуждава общественият съвет да гласува, защото ако трансплантацията не се направи в понеделник, то ще умре“, разказа конкретен случай той.

„През последната година е въведена следната практика. Вашето дете иска да кандидатства, първо трябва да дойде в София. Родителите откъде да знаят да предложат оферта на фонда, те няма откъде да знаят. Затова се обръщат към Фонда и къде отиват децата, в точно определени болници. Особено фаворизирана беше болницата в Тюбинген, която пое едни трансплантации, но не е най-големият трансплантационен център“, добави той.

„Със скриването на информацията от сайта от страна на ръководството на Фонда – къде в чужбина са били пращани деца, е отнета възможността родителите сами да си търсят, както е по изискването на правилника, лечебни заведения“, заяви още Пламен Таушанов.

„От директора са определяни две лица. Те са казали това дете заминава. Вие тука гласувайте еди-каква си сума, както миналата година 3 деца по 800 000 лева. Давайте бързо S2 за два часа и децата заминават. Това не трябва да се случва“, категоричен беше той.

От днес Националната здравноосигурителна каса поема дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина. Това става след решение на кабинета. Заявления вече се приемат в централатана НЗОК.

Андреа Драганова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати