Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Костадин Ангелов: Нарастват подозрителните случаи на британския щам на COVID-19 у нас

Общество

Костадин Ангелов: Нарастват подозрителните случаи на британския щам на COVID-19 у нас

Снимка:

София отново е в червената зона по заболеваемост

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изрази притеснението си от нарастващия брой на диагностицирани случаи с липсата на S-антиген при тестване за коронавирус. Липсата на този антиген води до подозрение за наличие на новия вариант на вируса от Великобритания.

До момента с новия вариант са доказани 33 от 48 изследвани проби. Притеснително е и по-лесното предаване на този вариант на заразата и е възможно тя да се разпространява по-бързо, добави той.

София е в червената зона отново със 120 на 100 хиляди души население, но нека това да бъде червена лампа към обществото, призова министър Ангелов при представянето на програмата „ПостКовид“.

„Наблюдаваме го от една седмица. За целта два пъти в денонощието ми се докладват от директорите на лечебните заведения, директора на РЗИ, директора на ЦСМП – София за състоянието на свободните легла, адресите, повикванията и броя на случаите на територията на столицата. Включително поддържаме денонощна връзка с кмета Фандъкова“, заяви Ангелов. Той увери, че няма да се поколебае да въведе мерки, но първо медиите ще разберат за тях, успокои  министъра. 

„От друга гледна точка каквито и аргументи вече да даваме на обществото, хората не са затворници, психиката е нещо, което много лесно се уврежда и много трудно се поправя. Нашата цел е да запазим хората здрави. Но здравето има две характеристики – психическо здраве и физическо здраве“, коментира още Ангелов и добави, че са се опитали да приоритизират важните неща като образованието, здравеопазването, културата и спорта.

Всички лечебни заведения имат 20 на сто от капацитета си свободни легла, припомни министър Ангелов. Той не коментира въпроса за по-високата цена на PCR тестовете, извършвани на летището в София и уточни, че Министерството на здравеопазването няма възможност да регулира цените.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още