Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Костадин Ангелов: Съзирам политически апетити към поста директор на „Пирогов“

Общество

Костадин Ангелов: Съзирам политически апетити към поста директор на „Пирогов“

Костадин Ангелов: Съзирам политически апетити към поста директор на Пирогов - Tribune.bg
Снимка:

Констатациите в болница „Пирогов“, направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да се потвърдят от външен одит. Това каза за БТА председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов.

По думите му винаги има съмнения, тъй като е виждал „много одити на МЗ, които не се доказват от проверяващи органи като АДФИ и Сметна палата“. 

Констатациите в „Пирогов“ подлежат на проверка от външен одит и категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директора на болницата, каза още проф. Ангелов. Днес е постъпил сигнал от директора на „Пирогов“, в който твърди, че върху него се оказва натиск.

В това, което се случва в момента, аз съзирам политически апетити към поста на директора на „Пирогов“, добави проф. Ангелов. В отговор на въпрос от кого са тези апетити, проф. Ангелов каза: „Ще спра дотук, защото категорично няма да допуснем политически мотиви за смяна на един или друг болничен директор или директор на държавна институция, ако считаме, че той се справя. В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд“. По думите му към настоящия момент няма доказателства, че директорът на болницата не се справя.

Попитан дали смяната на ръководството би подобрила финансовото състояние на дадено лечебно заведение, проф. Ангелов отговори, че в управлението на едно лечебно заведение има фактори, които са  субективни, които зависят от директора, и обективни, които не зависят от директора.

Държавата вече е предприела действия по отношение на областните и на общинските болници, а в момента консултираме създаването на нормативен акт, който да регламентира стратегически лечебни заведения на територията на страната, за които държавата да има специално отношение, посочи Ангелов. На въпроса дали „Пирогов“ е сред тях, проф. Ангелов каза, че би предложил „Пирогов“ да бъде част от тях.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети