Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Костадин Ангелов: Засичаме устойчива тенденция на увеличаване на случаите на COVID-19

Общество

Костадин Ангелов: Засичаме устойчива тенденция на увеличаване на случаите на COVID-19

Снимка:

За последните седмици засичаме устойчива тенденция на увеличаване на случаите на COVID-19, обяви на традиционния брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той подчертава, че благодарение на мерките успяваме да запазим устойчиво място.

„Мерките в нашата страна са изключително либерални, сравнени с нивата в ЕС. За последната седмица тенденцията е обърната – повече нови случаи отколкото са излекуваните. Заетостта на болничните легла е 35%. Има тъжна закономерност в обществените реакции – когато затягаме – пречим на икономиката, когато разхлабваме – не ни е грижа за здравето на хората“, коментира министърът.

Ангелов признава, че това отношение към щаба е изключително неприятно за самите участници в него.

„Искам да ви кажа, че всички ние, които стоим пред вас, плащаме изключително висока лична цена. Но единствено по този начин, последователно, можем да извоюваме победата над този вирус. Не мога да подмина ставащото в ЕС – проблемите на отделните държави, на ЕК, с доставките на ваксината. Получихме писмо, че трябва да отменим забраните за износ на лекарства и кислород. Но ние се грижим първо за нашите граждани, а след това – за всички други. Кризата е глобална, голяма част от обещанията и договорите не се изпълняват“, подчерта министърът на здравеопазването.

Третата фаза на ваксинационния план трябва да е приключила в началото на март. Тогава ще започне четвърта фаза, обяви Ангелов.

Има раздвижване вътре в страната. Имаме 12 области в червената зона, 12 в оранжевата и само 4 в жълтата. Това са Видин, Добрич, Разград, Търговище. Нямаме области с 20 на 100 хиляди заболеваемост, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още