Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ковачевски: Българските клубове в РСМ представляват провокация за гражданите

Общество

Ковачевски: Българските клубове в РСМ представляват провокация за гражданите

Ковачевски: Българските клубове в РСМ представляват провокация за гражданите - Tribune.bg
Снимка:

„Още когато се отваряха тези клубове казах, че те могат да представляват единствено провокация заради имената, които им бяха дадени. Те будят негативни чувства в гражданите, защото са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават”. Това каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски за стрелбата срещу културния клуб на сдружение „Цар Борис Трети” в Охрид, пише БТА. 

Ковачевски припомни, че още тогава е призовал гражданите към достойно и европейско поведение. Премиерът на Северна Македония отново се позова на приетите поправки в Закона за сдруженията и фондациите, забраняващи имена, които в страната се смятат за спорни и са свързани с определени исторически периоди. Поправките в закона за сдруженията и фондациите имат ретроактивно действие и вече съществуващите клубове имат тримесечен срок, в който да променят имената си, предава кореспондентът на БТА Маринела Величкова. 

Реакциите от страна на България на случилото се в Охрид Ковачевски определи като реакции на страната ни, добавяйки, че МВнР на Северна Македония също е излязло с позиция и отново каза, че според него сътрудничеството трябва да се осъществява през официални културно-информационни центрове, какъвто Република Северна Македония има в София, смята да отвори и в Благоевград, а България има Културно-информационен център в Скопие.  

По думите на Ковачевски министерствата на културата са в комуникация и „скоро ще имат среща”.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети