Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Красен Кралев: Гражданите и спортната общественост знаят какво сме съградили. Построеното не може да бъде „изчегъртано“

Общество

Красен Кралев: Гражданите и спортната общественост знаят какво сме съградили. Построеното не може да бъде „изчегъртано“

Снимка:

Трите правителства на Бойко Борисов са инвестирали около 500 млн. лв. в спортната инфраструктура в цялата страна, отбеляза бившият спортен министър

Няма как да изчегъртат направеното при управлението на Бойко Борисов. Опитват се да ни припишат всякакви грехове. Служебните министри се провалиха във всички сектори. Половин година ровят в кашоните по ведомствата, за да намерят компрометиращи документи срещу ГЕРБ. Но няма такива и вие виждате, че лъжите им останаха недоказани. Това заяви пред Варна новини бившият министър на младежта и спорта и кандидат за депутат от ПП ГЕРБ Красен Кралев.

Той отбеляза, че трите правителства на Бойко Борисов са инвестирали около 500 млн. лв. в спортната инфраструктура в цялата страна, а ММС е реконструирало около 100 тренировъчни обекта в България.

„Изграждането на физкултурни салони в училищата е важна програма, която смятаме да продължим и подобрим. Миналата  година по това време клубовете получиха към бюджетите си допълнително по 30%, за да могат да преодолеят последиците от ковид мерките. Бюджетите за 2021 г. бяха увеличени двойно. Имахме намерение за тази година да увеличим средствата и тройно, да дадем необходимите средства тази есен“, посочи Красен Кралев.

Според него двете служебни правителства на Румен Радев са имали възможност, но не са отпуснали на клубовете нито един лев за преодоляване на последиците от пандемията.

„Успяхме да увеличим средствата за физическо възпитание и спорт за деца, ученици и студенти от 2 млн. на 5 млн. лв. Отпуснахме средства за закупуване на спортни пособия в училищата, това не беше правено 20 години. Направихме справедливо разпределение на парите на федерациите – който работи и показва резултати получава повече, така е справедливо. Има ясни и точни критерии, субективните елементи за разпределение са елиминирани. Свидетели сте и колко големи състезания от международен ранг бяха проведени в страната. Без тези домакинства успехът и развитието на спортистите ни ще е много труден, защото даваме възможност на подрастващите състезатели да се докоснат до световните стандарти във всеки спорт! Твърдо убеден съм и знам, че спортистите са наясно какво сме направили за тях, треньорите и президентите на федерациите също много добре знаят какво сме направили за развитието на спорта. Хората виждат при какви условия тренират децата им, могат да сравнят какво беше преди управленските мандати на ГЕРБ. Виждат какво е и сега. Няма как направеното да бъде изчегъртано. Сигурен съм, че спортната общественост е с нас и ни подкрепя, защото знае, какво сме направили“, категоричен е Красен Кралев.

По повод програмата за изграждане на физкултурни салони в училищата той разкри, че в началото на 2020 г. с постановление на МС са били отпуснати средства за изграждане на физкултурни салони в училища, които не разполагат с такива в цялата страна.

„Това бяха 25 физкултурни салона, класирани от МОН. Средствата можеха да се изразходват само в рамките на календарната година. Иначе трябваше да се върнат в централния бюджет. Разработихме типови проекти за изграждане на салоните, които да отговарят на най-съвременните изисквания и стандарти за подобен тип съоръжения. След това се направи процедура за обществена поръчка, в която за съжаление не участваха много фирми, защото прогнозната предварителна цена беше ниска, а цената на желязото още тогава започна да се вдига. Това позабави процедурите, като те приключиха едва в края на годината и се наложи парите авансово да бъдат преведени на спечелилите поръчките, за да не бъдат загубени“, обясни бившият министър на младежта и спорта.

По думите му сегашният министър на спорта е трябвало веднага да пусне поръчка за строителен надзор, защото без такъв договор няма как да се извършат строежите.

„Това не беше направено и лично аз смятам, че служебният спортен министър умишлено спря проектите. Вместо да си свърши работата, той започна да спекулира с тази тема, да твърди, че парите са загубени и ги няма. Не! Там са парите, преведени са на фирмите, които чакат да започнат строителство, но не могат без да има одобрен строителен надзор. Преди месец е проведен конкурсът, има резултат, но няма подписан договор. Документите са на бюрото на служебния спортен министър и чакат той да предприеме действия“, подчерта Кралев.

„Където успяхме да проведем по време на моя мандат тази поръчка за строителен надзор, строежите се случиха – в с. Тополово, Асеновградско салонът е готов; в училище „Найден Геров“ във Варна се строи и децата до Нова година ще могат да спортуват. За съжаление в други градове чакаме служебният спортен министър да се накани да подпише. Вече се видя, че този казус не може да се използва в предизборната кампания на Румен Радев, да се вразумят, да подпишат и строежите да стартират“, заяви още той.

„Имаме амбицията след като спечелим изборите и направим стабилно правителство да продължим с програмата за физкултурни салони и в други населени места, за да има навсякъде подходяща спортна инфраструктура за подрастващите“, категоричен е Кралев.

По думите му за Варна са направени много неща.

„Само от второто и третото правителство на Бойко Борисов тук са инвестирани над 1 млрд. лв. Това се дължи на работата на всички – на кмета Иван Портних, на депутатите, на министрите от Варна. Само за спорта инвестициите са над 18 млн. лв. За ремонта на Двореца на културата и спорта бяха вложени 12,8 млн. лв. през 2015 година, за да бъде реконструиран и да стане домакин на световни и европейски първенства“, подчерта той.

Кралев разкри, че тоталната реконструкция на зала „Владислав“ на спортен комплекс „Черно море“ струва 670 000 лв. – осветителна инсталация, санитарни възли, отоплителна инсталация, настилка, хидроизолация.

„Инвестирахме 1 млн. лв. в модернизацията на стадион „Тича“ – осветление и нов терен. Направихме осветление на тенис-кортовете на „Черно море – Елит“, нов хангар за лодките и яхтите за 160 000 лв. и ремонт на ветроходната база на „Черно море – Бриз“, нова зала за бокс в ДКС за 300 000 лв., ремонт на залата за щанги в Спортно училище за 120 000 лв. – там тренира нашият голям шампион Христо Христов. Три нови футболни игрища с осветление направихме в селата Игнатиево, Цонево и Бенковски – обща стойност 450 000 лв. НСБ „Спорт палас“ беше реконструирана с 2,8 млн. лв. Стадион „Спартак“ се реновира с 2,5 млн. лв. – терен и трибуни. Изцяло ремонтирахме сградата на Спортното училище, увеличихме парите за клубовете“, сподели Красен Кралев какво е направено за спорта във Варна от ГЕРБ и ММС.

Той изрази съжаление, че времето не е стигнало, за да довършат започнатото.

„Бяхме отделили средства за реконструкция на зала „Христо Борисов“ и „Приморец“ по баскетбол. Но възнамерявам първото нещо, с което да започна при нов мандат да бъде реконструкция на тези зали. Проведох разговор с кмета на район „Вл. Варненчик“ Николай Костадинов да изградим в квартала тенис комплекс с кортове с червена настилка. Разговарям с районните кметове да направим програма и още първата година при евентуален трети мой мандат като спортен министър във Варна да бъдат инвестирани още средства в спортната инфраструктура. Община Варна също прави много, влага собствени средства и считам, че именно такива общини трябва да бъдат подкрепяни от ММС в усилията им за развитие на спорта“, увери Красен Кралев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема