Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Красен Кралев: Планираме двойно увеличение на бюджета към клубовете по програмата за развитие

Общество

Красен Кралев: Планираме двойно увеличение на бюджета към клубовете по програмата за развитие

Снимка:

Поради редуцирането на състезанията, средствата за тях са били пренасочени за допълнителна подготовка

През следващата година планираме бюджетът към клубовете по програмата за развитието на спортните клубове да бъде увеличен двойно, съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев на парламентарен контрол. Той напомни, че пандемията от COVID-19 и наложените в много държави по света извънредни мерки са наложили пренасочване на международния спортен календар. В резултат на това след месец март 2020 г. повечето международни спортни организации са пренасочили състезанията, олимпийските квалификации, световните европейски първенства и други, включени в международния спортен календар за 2020 г. за провеждане през 2021 г.

„С оглед на извънредното положение в България и понижената спортна активност в последвалия период през май Министерство на младежта и спорта предприе действия за поетапно възстановяване на тренировъчните занимания на състезателите, включени в програмата за олимпийска подготовка и програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2020 г. Смятаме, че прекъсването както на състезателните, така и на трениворъчните занимания на българските спортисти, вследствие от наложените мерки по време на извънредното положение в страната, трябва да бъде компенсирано с допълнителна подготовка, за да възвърнат състезателите върховата си форма", подчерта спортният министър. Той поясни, че поради редуцирането на състезанията, които спортните федерации са предвидили в проектите си за 2020 г., средствата за тях са били пренасочени именно за допълнителна подготовка, увеличаване на тренировъчните лагери и възстановяване на спортисти, за осигуряване на необходимите спортни бази и материално-техническото осигуряване.

"Утвърденият бюджет за 2020 г. по програмата е в размер на 5 млн. лв. От тях са предоставени средства в размер на 3 203129 лв. за провеждане на домакинство. От тях за състезания, които са проведени или предстоят през тази година да бъдат проведени, сумата е 1 млн. 179 хил. лв. За състезания, които са пренасочени от международните организации за провеждане през 2021 г. са 700 хил. лв. и за плащане на такси към международните федерации за провеждане на утвърдени първенства през следващите години 1 млн. 324 хил. и 129 лв. Неразходваните по програмата за домакинства средства бяха пренасочени за подпомагане на дейностите на спортните клубове по програмата за развитие на спортните клубове за 2020 г.", уточни министърът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още