Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Красимир Каракачанов: Офертите за новите кораби - до 6 декември

Общество

Красимир Каракачанов: Офертите за новите кораби - до 6 декември

Красимир Каракачанов: Офертите за новите кораби - до 6 декември - Tribune.bg
Снимка:

Гласуваният за догодина бюджет за отбрана надхвърля 2 млрд. лева

С две седмици е удължен срокът за предоставяне на оферти за новите кораби. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Искането е дошло от две от фирмите, но имената им не бяха съобщени от министъра.

"На шести декември трябва да представят своите актуализирани оферти. Длъжни сме, за да няма утре коментари, че сме бързали умишлено, за да облагодетелстваме някой за сметка на други. Така че две седмици не ни бъркат, важното е всички участници да са добре подготвени да могат да мотивират своите предложения и оттам нататък да пристъпим към оценка на офертите им", заяви Каракачанов, цитиран от БНР.

Проектът е на стойност около милиард лева, а в конкурса участват българска, германска и италианска фирма.

Гласуваният за догодина бюджет за отбрана надхвърля 2 млрд. лева и ще покрие нуждите в сектора, каза Каракачанов. Заплатите на военнослужещите отново ще се увеличат с 10 процента.

Министърът на отбраната откри днес и международната научна конференция „Дългосрочни перспективи за развитие на средата за сигурност и изграждане на способности на Въоръжените сили“. Тя се провежда във Военна академия „Г. С. Раковски“, предаде БГНЕС.

В словото си министър Каракачанов подчерта, че темата на конференцията е важна и актуална заради провеждания Стратегически преглед на системата за национална сигурност, основан на оценка на средата за сигурност и на задълбочен анализ на способностите на държавата за противодействие на рисковете и заплахите.

„Главните рискове и заплахи пред националната и съюзната сигурност като тероризмът, миграционните вълни, дейността на организираната престъпност и хибридните въздействия ще се запазят, като в същото време ще се задълбочат процесите на промяна на глобалната архитектура на сигурността“, посочи министърът на отбраната.

„Конфликтите, в които ще се използват въоръжените сили, ще са с бързо адаптиращ се противник, използващ комбинация от високо технологични решения и от нови, постоянно променящи се методи за постигане на целите. Бъдещите конфликти ще се водят във всички домейни на операциите – по суша, вода, въздух, в космическото пространство и в киберпространството. Това поставя по-високи изисквания към способностите на въоръжените сили, които ще взаимодействат със силите на съюзниците от Алианса“, отбеляза министър Каракачанов.

„Отбранителните способности на българските Въоръжени сили трябва да бъдат изграждани в синхрон с развитието на останалите инструменти на националната мощ в политическата, дипломатическата, икономическата и информационната сфера“, категоричен беше министърът на отбраната.

На откриването присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов, висши военни, дипломати и учени, съобщиха от МО.

Емил Ефтимов представи доклад на тема „Ролята на науката при планирането на отбраната и Въоръжените сили“. Той посочи, че сложността на процеса налага въвеждането на научния подход при осъществяването на Стратегическия преглед на отбраната в периода 2019-2020 г. „Използването на този подход е предпоставка за осигуряването на обективност и прозрачност, така че направените изводи от анализите да са солиден аргумент за доминиране над политическата целесъобразност и конюнктура“, заяви вицеадмирал Ефтимов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети