Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Красимир Вълчев: Бъдещото образование няма да е билет за една професия

Общество

Красимир Вълчев: Бъдещото образование няма да е билет за една професия

Красимир Вълчев: Бъдещото образование няма да е билет за една професия - Tribune.bg
Снимка:

„Има опасност да изпаднем в интелектуална леност“, заяви Томислав Дончев

През следващите години със сигурност можем да кажем, че образованието няма да е билет за една професия“. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев в откриващото си слово по време на първото по рода си събитие, обединяващо наука, изкуства и технологии - „Триалози“ 2019, което се провежда в НДК, съобщи БГНЕС.

Форумът е под почетното председателство на Министерство на образованието и науката. Първото издание на събитието е озаглавено „Човешкото измерение“ и е в три модула: конференция, изложба и работилници.

"Много е трудно да говорим за бъдещето. Ние си мислим, че знаем много, а всъщност знаем много малко. И ЦЕРН това ни казват, че знаем 5% от Вселената, а останалите 95 са ни непознати. Това, което със сигурност знаем, е, че през следващите години няма как да не се промени класно-урочния модел и системите на образованието", допълни той.

По думите на министър Вълчев политиката на образованието е да се разширят знанията още в началното образование, за да могат младите хора от рано да са адаптирани към по-широк периметър от знания, необходими за реализацията в живота. България усилено работи за адаптирането на тези нови реалности и изисквания на пазара. Към момента 45 училища в страната имат интегрирани учебни предмети. Голямото предизвикателство остава да се внедрят иновативни методи в обучението, за да се привлече интересът на днешното поколение ученици.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни министъра като каза, че днес имаме куп технологии, но не сме измислили приложения. Процесите на дигитализация не са достигнали тавана си. Все още не знаем политическите и икономическите ефекти от прилагането на новите технологии. Голямото опасение на Дончев е високомерието.

„Прокрадва се усещането, че знаем и сме открили всичко. Нито познаваме тайните на Космоса, нито дълбината на материята. Има опасност да изпаднем в интелектуална леност. Основното което ме вълнува е как да открием отново откривателя и алгоритъма на любопитството“, заяви пред международните участници вицепремиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети