Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Красимир Вълчев: Близо 59 000 първокласници прекрачват училищния праг за първи път

Общество

Красимир Вълчев: Близо 59 000 първокласници прекрачват училищния праг за първи път

Снимка:

Носенето на маски е доказана мярка. Ние имаме един от най-либералните режими спрямо другите страни, категоричен е образователният министър

Близо 59 хиляди са първокласниците в България, които утре ще прекрачат за първи път училищния праг. Тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено. Това заяви в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев, който присъства на откриването на академичната година в Тракийския университет.

„Хубаво е, че избрахме вариант, при който ако се разболее дете, се карантинира класа, а не цялото училище. Най-добре е да се учи в реално време, т.нар. синхронно обучение в електронна среда“, посочи министърът.

В момента, за голяма част от учениците учебната година стартира присъствено. Има много малки изключения на деца, които ще продължат обучението си дистанционно. Те са с хронични заболявания и родителите им са преценили, че това би било по-добрия вариант за тях.

„Очакваме за 200-300 деца по първоначалната информация родителите им да изберат да останат вкъщи с цел предпазливост. В момента се подават заявленията. Това не значи, че те няма да учат. На тях ще бъдат възлагани задачи. Ще бъде контролирано изпълнението на тези задачи“, обясни Красимир Вълчев

По думите му в случаите, когато училищата не предлагат обучение в електронна среда, децата, избрали тази форма, ще могат да се включат в училищни центрове за дистанционно обучение като компенсаторна мярка.

„Не е вярно, че учениците ще учат присъствено до 1 октомври, след което ще се премине към дистанционно обучение. Да, ще се преминава когато има болно дете, но само тогава“, поясни министърът по повод появилите се слухове по темата и увери, че всички училища в страната са готови за присъствена учебна година.    

Децата ще носят маски в училище не повече от половин час дневно – в общите помещения, заяви Вълчев относно мярката, която вълнува най-силно родителите преди началото на новата учебна година.

„Носенето на маски е доказана мярка. Ние имаме един от най-либералните режими спрямо другите страни. В много от тях се изисква носене на маски по време на учебния час. При нас децата ще носят маски по-малко от 10% от времето. Силно препоръчваме по-голямата част от времето да прекарват навън – тоест, те не трябва да се застояват в коридорите“, заяви още министърът на образованието.                


Коментари (1)

Пелагия Успех на всички дечица и техните преподаватели! Здрави да са!
14.09.2020 14:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още