Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Край на опашките пред гишетата, чиновници сами ще събират информация

Общество

Край на опашките пред гишетата, чиновници сами ще събират информация

Край на опашките пред гишетата, чиновници сами ще събират информация - Tribune.bg
Снимка:

3 дни ще е максималният срок за обработка на искани документи и услуги

Край на опашките пред гишетата в държавните институции. Вече няма да е необходимо и разкарването от ведомство на ведомство за събиране на документи. 3 дни ще е максималният срок, в който чиновниците ще трябва да обработват исканията на граждани и фирми и да им предоставят нужните документи и услуги. Чиновниците сами ще трябва да набавят нужната им информация и да не изискват документи, които ги има в администрацията, да им бъдат носени от гражданите и бизнеса. Това предвижда промяна в Административнопроцесуалния кодекс, която предлага правителството, пише 24 часа. 

Изключение от тридневния срок за свършване на работата ще се допуска, ако специален закон е предвидил по-дълъг срок за конкретна услуга.

Освен това се въвежда и задължението по искане на хората да издават всички документи и по имейл, а не само на хартия.

Предоставянето на електронен адрес от страна на фирмите вече ще е задължително при контакти с администрацията. За граждани се въвежда възможността или да напишат имейла си, или да си направят профил в държавната система за сигурно електронно връчване.

Общо 142 закона ще бъдат променени, за да стане комплексното административно обслужване факт, става ясно от мотивите към промените в АПК.

Първата област, от която започва реформата, ще е образованието. Тук се въвежда задължение за университетите да спазват правилата за административно обслужване, които важат за администрацията. Регистърът на всички дипломи - за средно образование и за висше образование, вече ще е публичен и базиран в интернет. Така всеки ще може да провери информацията за квалификацията на всеки човек.

Предстои да бъдат обявени промени и в областта на здравеопазването, банковото обслужване, транспорта, социалната политика и пр.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети