Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Край на пържените храни, пастите и вафлите в детските градини

Общество

Край на пържените храни, пастите и вафлите в детските градини

Край на пържените храни, пастите и вафлите в детските градини - Tribune.bg
Снимка:

Конфитюри и мармалади само с екстра качество, без замразени храни

Край на пържените храни, пастите, вафлите, сладкишите и бонбоните в детските градини, домовете за деца и детските лагери. Забраната е записана като промяна в наредбата за здравословното хранене на децата, които са на възраст от 3 до 7 години, съобщава Дарик.

Досега правилата за здравословно хранене в детските заведения позволяваха прием на тези храни до два пъти седмично. В проекта на наредбата отпада възможността за сладките изделия, а консумацията на пържено се забранява. Въвежда се изискване децата да хапват поне по 3 вида пресни плодове и още толкова вида пресни зеленчуци седмично, а междинната закуска преди обяд вече ще може да бъде и от зеленчуци, но без добавена сол или захар.

На децата няма да се предлагат морски дарове, като миди, раци и калмари. Ще се допуска единствено консумацията на риба.

Приемът на мазнини също се ограничава – между 25 и 35 процента от енергийната стойност на храната. Подобни ограничения има за захарта - до 10 процента от стойността на храната, и за солта - до 4.5 грама на ден.

Децата трябва да консумират пълнозърнести продукти поне 5 пъти в седмицата, да ядат конфитюри и мармалади само с екстра качество, сирене, кашкавал и извара - само от краве мляко, а месото да няма тлъстини и да не е обработено по друг начин, освен охладено. Няма да се допускат фабрично приготвени кайма, кюфтета и кебапчета.

В наредбата са записани и количествата на допустимите храни.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети