Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година

Общество

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година - Tribune.bg
Снимка:

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година, съобщиха от МРРБ. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев в интервю за Българското национално радио.

Той поясни, че съгласно Наредба 5 за техническите паспорти на строежите, която е в сила от 2007 година, такива трябва да имат всички сгради в страната. В техническите паспорти влизат няколко основни изисквания: механично съпротивление, устойчивост, безопасност при пожар, хигиена, здраве, околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, защита от шум, икономия на енергия и топлосъхранение, устойчиво използване на природните ресурси.

След изтичане на срока за изготвяне на техническите паспорти, за сградите, за които не са съставени, кметът на общината трябва да възлага изработването им, като това ще става също за сметка на собствениците, предвижда още Наредба 5.

За извършените разходи общината ще си събира вземанията от стопаните на имотите.

Заместник-регионалният министър обясни, че сградите, строени след 2007 година вече имат изготвени технически паспорти, тъй като това е изискване за тяхното въвеждане в експлоатация. Това се отнася и за санираните сгради, тъй като при тях паспортите са изготвени във връзка с проектно-сметната документация.

Валентин Йовев съобщи, че се предвижда към министъра на регионалното развитие и благоустройството да се създаде единен публичен регистър за всички актове в това число и техническите паспорти на строежите. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети сгради
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети