Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Крайният срок за въвеждане на тол системата – март 2020

Общество

Крайният срок за въвеждане на тол системата – март 2020

Снимка:

Промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, касаещи дългоочакваното въвеждане на тол система, бяха внесени в Народното събрание от ГЕРБ. Това съобщи на извънреден брифинг в парламента депутатът Александър Ненков.

„Знаете, на 16 август трябваше да започне т.нар. търговска и техническа експлоатация на тол системата за тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона. Във връзка с породилите се желания на превозвачите да са наясно с прогнозируемостта на тарифите, които ще трябва да заплащат след 16 август, предприехме съвместни разговори с цел на 16 август да стартира техническата експлоатация, а не по-късно от 1 март 2020 г. да започне реалното събиране на такси“, обясни Ненков.

Целта е да се намери компромисен вариант на тарифирането, но и на обхвата на пътищата.

„От този първоначален обхват ще бъдат изключения пътища от трети клас, и може би някои от втори клас също ще остават извън обхвата на таксуването на тежкотоварните автомобили. Знаете, породиха се и притеснения за това как би се отразило едно такова тарифиране на превозвачите на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности. Точно поради тази причина искаме и двете страни - превозвачите и АПИ, да намерим необходимия баланс и доверие между двете страни, за да се установи кое е най-добро за всички“, коментира депутатът.

Ако системата заработи технически по-бързо, и има компромис и в двете страни, то тол системата може да заработи и преди 1 март 2020.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема