Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Критични нива на замърсеност не са открити в нито една от 811 проби по цялото крайбрежие

Общество

Критични нива на замърсеност не са открити в нито една от 811 проби по цялото крайбрежие

Критични нива на замърсеност не са открити в нито една от 811 проби по цялото крайбрежие - Tribune.bg
Снимка:

Експертите твърдят, че колкото по-солена е водата, толкова по-малък е рискът да се заразим с летен вирус

През последното лято почти две трети от изследваните в лаборатории проби с морска вода, взети край плажовете у нас, показват отлични резултати. Едва 4% са със задоволително качество, а за първи път от години критични нива на замърсеност не са открити в нито една от общо 811 взети проби по цялото крайбрежие.

„В над 90% от нашите курорти те са хигиенизирани – от гледна точка на пречиствателни станции, централна или локална канализация. Не бих казал, че българското море, от гледна точка на морската вода, е по-рисково от морето в Гърция, Италия или други дестинации“, заяви доц. Стоян Ханджиев.

„Поглъщането е входната врата - не заради това, че водата е морска, а заради това, че би могла да е заразена и би подействала неблагополучно по отношение на вирусна инфекция, диария и т.н.“, коментира доц. Стоян Ханджиев.

„Морската вода сама по себе си не е рискова, затова защото тя е един хипертоничен разтвор на различни соли, които са и антибактериално действащи, антивирусно и т.н. Всичко е въпрос на избор на места, които са сигурни като локации, като дестинации“, каза още доц. Стоян Ханджиев.

Висока температура, стомашно-чревни неразположения, дехидратация и диария са част от симптомите при летните вируси. Те обаче лесно могат да се объркат с тези на COVID-19, предупреждават експертите.

„Все още сме в един процес, както се казва да нацелим ваксата по отношение на симптоматика, клинични изяви на COVID-19 инфекцията. 15-20 % са твърденията на едни експертни групи, че един COVID случай може да започне с диария. Това не трябва да паникьосва летуващите, че всяка една диария може да бъде свързана с коронавирус“, категоричен е доц. Ханджиев.

За сега обаче такива случаи у нас почти няма, заявяват лекарите.

„При всички наши пациенти, които сме тестували, които са идвали и от чужбина със стомашно-чревни неблагополучия, тестовете са били негативни“, подчерта доц. Ханджиев.

Експертите твърдят, че колкото по-солена е водата, толкова по-малък е рискът да се заразим с летен вирус.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати