Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Криза в центъра за бежанци в Бусманци, препълнен и връщат мигранти

Общество

Криза в центъра за бежанци в Бусманци, препълнен и връщат мигранти

Снимка:

Поради препълнен капацитет от 450 души Домът за временно настаняване на чужденци в Бусманци започна да връща обратно задържаните нелегални мигранти у нас.

"Ние сме препълнени. През изминалата нощ започнахме да връщаме обратно задържаните на различни места в страната", съобщи пред БНТ служител от центъра за временно настаняване.

Мигрантите се връщат, защото е невъзможно да бъде карантинирани, допълва той. Всеки постъпващ в центъра трябва да бъде обезпаразитен за 24 часа. Всички дрехи се изземват, както и вещите, които носи със себе си, след това се поставят в хладилна камера, където престояват 24 часа. Ние нямаме вече свободни места за тази процедура", казва още служителят.

Над 90% от задържаните мигранти в центъра са от Афганистан, Пакистан, Иран и Ирак. Те са на възраст до 30 години, сред тях има жени и деца.

"Те са в почти безпомощно състояние, защото повече от са ходили пеша или на открито в горещините. Част от тях са обезводнени. Трудно е да се прецени в какво здравословно състояние са, защото са напълно омаломощени. През изминалата нощ беше страшно. Натоварването беше на 200%", съобщи още служителят. Бусманци се намира край София и се води като Специален дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция "Миграция" на МВР.

Съгласно закона, там се настаняват само чужденци, които са пребивавали незаконно в България и на които е издадена заповед за депортиране или заповед за експулсиране. Според последните актуални данни на МВР за първите 5 месеца на годината, 1726 са задържаните граждани на трети страни. Тази информация е към месец май 2021 г., включително.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още