Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Културните дейци на протест: Народ без култура, е народ без бъдеще (СНИМКИ)

Общество

Културните дейци на протест: Народ без култура, е народ без бъдеще (СНИМКИ)

Културните дейци на протест: Народ без култура, е народ без бъдеще (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

Те скандираха под прозореца на Денков: Слез!

Културни дейци от цялата страна излязоха на пореден протест срещу ниския бюджет за култура и с искане за справедливо заплащане в сектора. Пред Министерството на културата те обявиха, че „Народ без култура е народ без бъдеще“.

Протестиращите направиха шествие и затвориха бул. „Александър Стамболийски“.

„Надявам се да не останем излъгани, исканията ни са в три големи групи – на първо място драстично увеличаване на бюджета за култура, законодателни промени и държавно съфинансиране общинските културни институти“, заяви Станислав Почекански, който е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, цитиран от бТВ.

На място бе и председателят на Съюза на актьорите в България Христо Мутафчиев.

„Господин Денков, слезте при нас и покажете, че наистина държите на културата и да увеличите с още 250 млн. допълнително бюджета за културата“, призова Мутафчиев.

Протестиращите настояват да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри.

При културните дейци отидоха Тома Биков от ГЕРБ и Ивайло Вълчев от ИТН.

Тома Биков предложи между първо и второ четене на бюджета да бъдат направени промени, сред които заложените за проекти 28 млн. лв. да бъдат прехвърлени за галерии, музеи и сценични изкуства.

„Културата е точно толкова важна, колкото икономиката за едно общество. Борбата продължава, няма да е лесно“, добави още депутатът от ГЕРБ. „Отдавна говорим, че 0,4% бюджет е престъпление срещу културата“, заяви Ивайло Вълчев, който се закани, че ако има следващ протест „лично аз ще ви отворя врата, за да питате когото трябва“, добави още той.

Това е вторият национален протест на дейците на културата в рамките на месец, но обещаха, че ще продължат, докато не чуят исканията им.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети