Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кунчев: Едва 0,77% от починалите с COVID-19 у нас са ваксинирани

Общество

Кунчев: Едва 0,77% от починалите с COVID-19 у нас са ваксинирани

Снимка:

Относно фалшивите ваксинационни сертификати той коментира, че това е пазар с човешко здраве

„На 4-месечен период процентът на починалите с ваксина срещу коронавирус е 0,77%. Това е 1 на 160 души”, посочи пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му в епидемиологията този показател не се отчита на дневна база.

„Надявам се да нямаме по 10 хиляди положителни проби дневно. Математиците винаги са познавали и много ни помагат, но се надявам това да не се случи”, уточни Кунчев. Той допълни, че днес ще излезе изследване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, което показва, че в страните с под 70% ваксинационно покритие рискът е висок.

„Единствено България и Румъния вече са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и ако останем така, има големи рискове”, предупреди Кунчев. Той бе категоричен, че ако у нас бяхме стигнали 70% ваксинирани, нямаше да има мерки.

„Тези проценти отдавна са минало за редица европейски страни, а на нас ни се струват мираж. Ако нямаше никакви мерки, цифрите щяха да са значително по-големи. Не е приемливо хората да си умират вкъщи”, смята Кунчев.

Относно фалшивите ваксинационни сертификати той коментира, че това е пазар с човешко здраве.

„Много е трудно да се докаже, че един сертификат е фалшив. 1 от 1000 души не реагира на антигенно дразнене. Всеки един случай на фалшив сертификат ще се оправдае в съда именно с това нещо”, обясни Кунчев.

Главният държавен инспектор съобщи, че тече проверка на лекар, който прави много имунизации на хора от различни краища на страната. Подозренията били за издаването на фалшиви ваксинационни сертификати.  


Топ новини

виж още

Актуална тема