Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кунчев: Предвиждаме ваксината на „Янсен“ за туризма и групи като ромското население

Общество

Кунчев: Предвиждаме ваксината на „Янсен“ за туризма и групи като ромското население

Кунчев: Предвиждаме ваксината на Янсен за туризма и групи като ромското население - Tribune.bg
Снимка:

През празничните дни ще работят 26 имунизационни пункта

„Нашето решение е да се използва ваксината на „Янсен“, очакваме още една доставка и тя ще се разпредели в празничния период. Част от ваксината на "Янсен" ще бъде насочена към туристическата индустрия, за да започнем имунизацията преди старта на летния сезон, тъй като ваксината е еднодозова и може да се издаде сертификат веднага след нея. Тя ще бъде слагана и на специфични групи като ромското население, с имунизационни пунктове, при които по-трудно могат да бъдат намерени хората за втора игла", посочи на брифинг пред здравното министерство главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обяви решенията на Националния ваксинационен щаб, след като Европейската агенция за лекарства даде зелена светлина за употребата на ваксината.

„През празничните дни ще работят 26 имунизационни пункта. Желаещите ще могат да ваксинират с „Пфайзер“ и „Астра Зенека“, уточни доц. Кунчев. Той отказа да прогнозира интереса към зелените коридори по време на Великденските празници.

„Надявам се той да е голям. Всички директори на РЗИ са информирани да осигурят количества РНК ваксини“, увери доц. Кучнев. Той напомни, че в България днес са пристигнали 138 060 дози от ковид ваксината на „Пфайзер" и 14400 дози от ваксината на „Астра Зенека". Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. „Следващата доставка на 12 000 ваксини се очаква в сряда от производителя „Джонсън и Джонсън", поясни доц. Кунчев.

Според него у нас е нужна нова имунизационна кампания по примера на Израел, за да доубеди българите в ползата от ковид ваксини.

„3,5 млн. дози от ваксината на „Пфайзер” се очакват до края на второто тримесечие“, потвърди от своя страна и директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.  


Топ новини

виж още