Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кунчев: Темпът на заразяване с коронавирус остава между 10 и 15 нови случая на ден

Общество

Кунчев: Темпът на заразяване с коронавирус остава между 10 и 15 нови случая на ден

Кунчев: Темпът на заразяване с коронавирус остава между 10 и 15 нови случая на ден - Tribune.bg
Снимка:

Мисля, че темпът на заразяване е същият - между 10 и 15 нови случая на коронавирус, ако не пристигнат и други, обяви по Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Според него мерките, които се вземат у нас, са адекватни и навременни. Д-р Кунчев се надява темпът на разпространението на коронавируса да остане същия и болниците да не се напълнят със заразени.

"Към момента 5 са излекуваните. Някой  от тях очакват втория отрицателен резултат. 70-80% ще оздравеят напълно. За сега имаме 4-ма много тежко болни, двама в животозаплашващо състояние, интубирани са. Там е възможно да се стигне до най-лошия изход. Това са хора от високите възрастови групи и с доста сериозни хронични заболявания", обясни Кунчев.

Държавният здравен инспектор разкри, че няма сериозно болни деца - нито у нас, нито в чужбина. „Това не значи, че те не могат да се заразят и да са преносители“, посочи д-р Кунчев. Той припомни кои са хората в рисковата група - това са възрастните, тези със сърдечносъдови или дихателни заболявания, диабетиците и онкоболните.

Главният държавен здравен инспектор коментира и темата с бързите тестове.

"Ядоса ме празната дискусия, с която занимаваме обществото. Когато страната е в извънредна ситуация, един от принципите е да има единоначалие, да се дават точни, ясни и изпълними разпореждания и да не хвърляме хората в замисъл кой е прав и кой не. После може да правим анализи дълго време след епидемията. В момента сме в навечерието на по-сериозното разпространение и трябва да даваме точни и ясни инструкции какво да се прави", коментира д-р Кунчев.

По думите му вчера е разполагал с 16 различни оферти и 16 различни фирми и те не са еднакви. „Има такива, които доказват вирусното RNK. Има такива, които доказват някои от антителата. Имаме много сериозни претенции към част от тези тестове. Испания посочват неточности, достигащи до 60-70%. Ползата от тях не е голяма“, категоричен е главният държавен здравен инспектор.

Непосредствената задача според него е да се спре разпространението на коронавируса. Той обясни, че и в Бургас е имало случаи на грешни данни, взети от бързи тестове, на доказани случаи с COVID-19.

"Ако има и най-малък смисъл, а то има, от скрининг, ние ще го организираме. Но не такъв масов, който да дава моментна снимка на състоянието, а по-скоро върху рискови групи. Такъв направихме. Очертават се две-три групи на хора, които излизат положителни. Едните са хора, които се връщат от чужбина, от страни, където разпространението е било по-сериозно. Другата група е на хора, които са били на ски някъде - австрийски и швейцарски курорти, както и в Банско, и Пампорово. Третата група са хора, които по някакви причини са контактували с някого. В момента се движим точно по правилата. Между  5% и 10% от засегнатите", заключи д-р Кунчев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати