Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЗК проверява за възможен картел при горивата „Сакса“ и „Инса Ойл“

Общество

КЗК проверява за възможен картел при горивата „Сакса“ и „Инса Ойл“

КЗК проверява за възможен картел при горивата Сакса и Инса Ойл - Tribune.bg
Снимка:

КЗК се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение по чл. 15 от ЗЗК от страна на „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД във връзка с наблюдаваното през последните седмици повишение на цените на дребно на автомобилните горива в страната.

„На база получената информация, Комисията инициира предварително проучване, в хода на което анализира публично достъпни данни и такива, които са служебно известни на комисията.

Установено е било, че в множество медийни публикации се посочват две вериги бензиностанции, които са предлагали масовите автомобилни горива на цени, надвишаващи пазарните на 02 март 2022 г. В допълнение Комисията установи, че същите две дружества са основни доставчици и търговски партньори на едно от дружествата подало сигнал пред нея, както и едни от основните участници на пазара на производство и внос, търговия на едро и дребно с горива.

Въз основа на публично достъпна информация,Комисията установи, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 02-03.03.2022 г., когато средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л. През разглежданият период най-високи ценови стойности са наблюдавани на бензиностанции от веригите Круиз и Инса ойл, като на 02.03.2022 г. на бензиностанция Круиз, средната цена на литър гориво е била 3.14 лв./л. за бензин 95 и 3,13 лв./л. за дизелово гориво. На бензиностанции от веригата Инса ойл на 03.03.2022г. средната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лв./л.

След анализ на получените сигнали и становища, може да се направи основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение, забранено от Закона за защита на конкуренцията от страна на двама търговци на горива, опериращи вериги от бензиностанции- дружествата „Сакса“ ООД и „Инса ойл“ ЕООД. За тези дружества са събрани данни, че в периода 02.03.2022 г. – 11.03.2022 г. неоснователно са определяли /фиксирали/ продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар. Това тяхно поведение може да бъде насочено към извършено нарушение на антитръстовите правила по чл. 15 от ЗЗК, което поведение има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар.

В хода на разследването КЗК ще проучи поведението и на другите участници на пазара на горива, като при наличие на достатъчно данни кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде разширен и допълнен”, съобщават от Комсисията.

КЗК обяви още, че започва проучване за евентуална спекула на пазара за продажба на слънчогледово олио. Комисията изисква информация и доказателства от производители, доставчици, търговски вериги, КЗП и други органи. Ще се проверяват още случаите с продажбата на захар, брашно, ориз, варива, млечни и месни продукти.

„Предвид събраните данни за увеличаване на цените на някои от тези стоки от първа необходимост през последните седмици и информация за задържане на доставките от страна на доставчиците на такива стоки и конкретно на слънчогледово олио за българския пазар, се създават съмнения за евентуално недобросъвестно поведение от страна на предприятията, участващи във веригата за разпространение и продажба на хранителни стоки, което може да доведе до ограничаване или нарушаване на конкуренцията в страната и да засегне потребителите. Всичко това се отразява на търсенето и създава безпокойство у потребителите със съмнения за дефицит на тези стоки“, съобщават от КЗК.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати