Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЗК забрани сделката между "Емко" и "Дунарит"

Общество

КЗК забрани сделката между "Емко" и "Дунарит"

КЗК забрани сделката между Емко и Дунарит - Tribune.bg
Снимка:

Решението идва, след като ВАС отмени решението от 2016 г., с което КЗК даде зелена светлина на Гебрев

Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката за придобиването на оръжейния завод "Дунарит" от "ЕМКО". Това гласи решение, публикувано на сайта на КЗК.

Решението на КЗК идва, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението от 2016 г., с което КЗК даде зелена светлина на оръжейния търговец Емилиян Гебрев да придобие чрез фирмата си „Емко“ контрола над "Дунарит", посредством увеличение на капитала на завода. Скоро Гебрев обясни, че притежател на 99,52% от „Дунарит” е „Емко“, която е на Гебрев , а 0,48 се притежават лично от него.

Комисията, вземайки предвид указанията на съда, прие продажбите на специална продукция от страна на участниците в концентрацията на български посредници/търговци през 2014 г. за обороти, реализирани на територията на България. Следователно сделката попада в обхвата на чл. 24, ал. 1 от ЗЗК и за уведомителя е налице задължение за предварително уведомяване.

След анализ на постъпилата информация и доказателства в хода на ускореното и задълбочено проучване, Комисията установи, че сделката води до хоризонтално припокриване в дейността на „Емко“ и „Дунарит“ при производството на определени видове специална продукция и участниците в концентрацията се явяват близки конкуренти по отношение на тези продукти.

Пазарните позиции на обединената група след осъществяване на сделката ще доведат до засилване стопанската мощ на концентриращите се предприятия, което би им позволило да осъществяват независимо пазарно поведение от своите местни конкуренти.

Комисията установи, че участниците в концентрацията са с господстващо положение при производството на някои обособени видове отбранителни продукти, по отношение на които всеки от тях се явява единствен производител в страната.

Препозиционирането и разширяването на портфолиото на продуктите, произвеждани от участниците в концентрацията, може да стимулира обединената група да увеличи цените и промени условията на кооперирани доставки, които са значими за развитието на този сектор.

Въз основа на цялостния анализ е налице основание да се приеме, че нотифицираната концентрация създава предпоставки да доведе до установяване на господстващо положение на обединената група. Наличието на съществени хоризонтални и конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство за участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализирания пазар.

Пълният текст на решение е достъпен в публичния електронен регистър на КЗК.


Етикети КЗК, сделка, Емко

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати