Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЗП: Няма двоен стандарт при храните в България спрямо тези в Западна Европа

Общество

КЗП: Няма двоен стандарт при храните в България спрямо тези в Западна Европа

КЗП: Няма двоен стандарт при храните в България спрямо тези в Западна Европа - Tribune.bg
Снимка:

Храните и напитките у нас са безопасни, потвърждава анализът

Няма двоен стандарт при храните, които се предлагат у нас и тези в страните от Западна Европа. Заключението е на Комисията за защита на потребителите след сравнителен анализ на храни и напитки, закупени от Гърция, Испания, Германия, Португалия, Унгария  и аналозите им в България.

„Ние виждаме, че понятието двоен стандарт придобива нова окраска, няма такъв по оста изток-запад“, посочи председателят  на комисията Димитър Маргаритов.

Той обясни, че трябва да се работи повече за понятието „съществена разлика“.

По думите му категорично се доказва, че храните и напитките са безопасни.

Все пак  при някои от изследваните  храни е установена съществена разлика. Според Маргаритов обаче това не означава, че „разликите не могат да бъдат дефинирани като разлика в полза на чуждия продукт“.

Така например съдържанието на протеин в шоколадов продукт било по-високо при този купен от българския пазар, отколкото същия продукт, купен от чужбина.

Маргаритов е категоричен, че не ядем по-лоша храна и не пием по-лоши продукти от западноевропейците. Според него производителите трябва да описват на етикета произхода на суровините, които са вложили.

Сергей Иванов от КЗП от своя страна коментира, че при храните от растителна продукция трябва да се отбелязва и сортът.

Анализът сочи, че българската консерва с риба тон е по-здравословна, тъй като в нея има 20% по-малко сол. Що се отнася до изследваният зехтин, той е идентичен.

В тестовете са включени три вида алкохол. Оказва се, че при тях няма разлика нито в алкохолното съдържание, нито в това на метанола.

Важно е да се отбележи, че детски храни не са включени в изследването, тъй като при тези продукти не са установени идентичности.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати