Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЗП започва проверка на намаленията на цените в търговската мрежа

Общество

КЗП започва проверка на намаленията на цените в търговската мрежа

КЗП започва проверка на намаленията на цените в търговската мрежа - Tribune.bg
Снимка:

Комисия за защита на потребителите започва кампания за проверка на начина на намаленията на цените в търговската мрежа и онлайн търговията от началото на следващата седмица.

Определянето на цените на дадените стоки и услуги е субективно право на търговеца и законодателството не предвижда регулиране на тяхното равнище. Съобщението за намаление е способ, чиято цел е стимулиране на продажбите. Търговците използват различни маркетингови подходи и трикове с цел привличане на по-вече клиенти. Именно затова законодателството е въвело допълнителни, специфични изисквания по отношение формулирането на анонсите и най-вече при обозначаването на цените на стоките, когато провеждат кампании за намаление. Мотивът е оптимална защита правата на потребителите. Някои от основните изисквания при намаляване на цените са:

- старата цена да е прилагана поне един месец преди съобщението за намаление. Това се прави с цел да не се спекулира от страна на търговците и да се създава илюзорна представа за едно намаление, което на практика е фиктивно.

- потребителят не може да бъде привличан с шумна кампания за намаление, която да трае по-малко от един ден

- задължително е върху етикета да са посочени старата и новата цена. Търговецът би могъл да посочи и процента на отстъпката.

- реципрочност при обявяването на процента намаление в даден обект - ако в магазина има стотици стоки, а само 4-5 от артикулите са намалени с 50%, не би било коректно на витрината да пише намаление - 50%..

- понякога търговците разпространяват твърде голям тираж брошури с промоционални стоки, но може да се окаже, че в търговските обекти липсват наличности от тях. Или пък цените в брошурата да не съвпадат с реалните в магазините от веригата.

Тези проверки имат и превантивен характер. Те се провеждат в навечерието на така станалия популярен в последните години „Черен петък“, който се провежда в края на месец ноември. При повишения темп на пазаруване през този период, който все по-вече се разширява като времетраене, е възможно прилагането на нелоялни търговски практики от страна на някои търговци. Очакванията ни са нашите проверки да имат възпиращ ефект.

Умишлени действия на търговеца, които имат за цел подвеждане на потребителя или да го накара да купи нещо при условия, които не са били достатъчно ясно обявени в началото или в движение се опитва да променя правилата – всичко това са нелоялни търговски практики, които се санкционират до 30 000 лв. при първоначално нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети