Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЗП започва проверки на търговците на автомобилни гуми

Общество

КЗП започва проверки на търговците на автомобилни гуми

КЗП започва проверки на търговците на автомобилни гуми - Tribune.bg
Снимка:

Предстои да бъдат извършени множество инспекции в търговски обекти в цялата страна, както и в онлайн пространството

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ от тази седмица започва своята ежегодна кампания за надзор на пазара на автомобилни гуми.

Предстои да бъдат извършени множество инспекции в търговски обекти в цялата страна, както и на търговци, базирани в онлайн пространството /интернет сайтове/. 

Ще бъдат проверявани приоритетно зимните автомобилни гуми, клас C1, С2 и С3 съгласно изискванията на регламент 2022/740 на Европейския парламент относно етикетиране на гуми по отношение на горивната ефективност и други параметри. В регламента са определени нови правила, които се прилагат от 1 май 2021 година.

Той заменя предишния Регламент /ЕО/ № 1222/2009, приложим от 2012 година. Новите правила са разширени, за да обхванат гумите за автобуси и камиони и въвеждат опции, чрез които да се установи дали гумите са подходящи за използване при тежки снежни условия или в екстремни климатични ситуации. По-конкретно, съгласно Регламента на  /ЕС/ 2020/740 етикетите на гумите трябва да предоставят класификация на характеристиките на гумите за съпротивление при движение,  сцепление с влажна пътна настилка, както и два допълнителни параметъра за гумите, специално проектирани за използване в сурови условия при наличието на сняг и лед.

При необходимост могат да бъдат взети проби от автомобилните гуми и изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория за установяване на съответствие на обявения клас в етикетите по отношение на ниво на шум, разход на гориво, сцепление с влажна настилка и други. Проверките в търговска мрежа започват от тази седмица и ще продължат до края на месец ноември.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати