Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лаборатория в София не иска безплатните антигени тестове от държавата- дават отклонения

Общество

Лаборатория в София не иска безплатните антигени тестове от държавата- дават отклонения

Снимка:

Лаборатория в София не иска безплатните антигени от държавата, разкри Нова тв. Една от големите лаборатории е върнала на държавата 5000 теста, защото проверката им показала, че дават отклонения в резултатите.

„Този тест е направен да работи с по-дебели тампони за остъргване на предната част на носа. Това е проблем с дизайна”, обясни д-р Недялко Калъчев. В тази лаборатория не са сигурни и в резултатите.

„5 или 6 проби направихме на различни хора. Двама от тях бяха положителни преди това”, уточнява д-р Калъчев. Безплатните тестове обаче отчели отрицателен резултат, затова направили и контролни PCR тестове на двамата пациенти. Те също потвърдили ковид.

В различните градове у нас доставените тестове са различни. Не всички са недоволни от тях. Според някои лаборанти, тестовете са надеждни.

В същото време продължава да има неясноти около цената, като често хората трябва да плащат повече от обявените 10 лева.

Подобен е случаят на мъж от Горна Оряховица, показва репортаж от лаборатория в града. В района все още не са доставени безплатни тестове, твърдят от РЗИ-Велико Търново а доставката им се чакала „до ден”.

В Пловдив тестове има, но на повечето места максималната цена от 10 лева не се спазва. Сумата може да скочи и до 40 лева.

За да се тестват пациентите с безплатните тестове, първо трябва да попълнят декларация. А част от тях отказват. Доводите на всички са различни.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема