Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лъчезар Борисов: Предприемат се мерки за ускоряване на процеса на подпомагане на бизнеса

Общество

Лъчезар Борисов: Предприемат се мерки за ускоряване на процеса на подпомагане на бизнеса

Снимка:

Мерки за 1 млрд. и 800 млн. лв. ще се изпълняват чрез Mинистерство на икономиката

Предприемат се мерки за ускоряване на процеса на подпомагане на бизнеса, заяви след среща с работодателските организации министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Мерките на правителството са в две групи. Първата са социално-икономическите, изцяло финансирани от бюджета мерки.

Но има и втора група от мерки за 1 млрд. и 800 млн. лева, които ще бъдат изпълнявани чрез Министерство на икономиката. В скорошен план те могат да нараснат с още 400 млн. лв. от програма на ЕС“, съобщи министърът на икономиката.

Той обяви, че министерството му готви промени в Закона за инвестициите.

„Има 56 готови инвестиционни проекта, а очакваме и нови инвестиции за 1 млрд. лв. Това, което поех като ангажимент, е на две седмици министерството да прави отчет, на електронната ни страница ще го има. Ще бъде отворен телефон за сигнали за нередности, например, някой експерт работи с точно определен консултант. Ще разсечем възела“, обеща министър Лъчезар Борисов.

След срещата с работодателските организации стана ясно, че по целия пакет от мерки правителството има съвпадение с позицията на работодателите на около 85-90%.

„Министерство на икономиката очаква от нас почти готови схеми, вярваме, че този диалог ще продължи. От тези 1 млрд. 800 млн. лв. около 500 млн. са безвъзмездно финансиране, а другото са кредити и гаранции за кредити. Не сме удовлетворени от графика за оценка на проектите на средните предприятия – месец ноември, защото ще получат парите другата година“, коментира председателят на Българската асоциация на индустриалния капитал Васил Велев.

От своя страна Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата отчете, че всяко едно усилие за съдействие на бизнеса е добре.

„Това, за което се договорихме, е да се опростят процедурите за достъп до тези проекти, които ще се представят за финансиране. Ще настояваме, понеже са доста мерките, да се направи програма за довеждането им до знанието на потенциалните ползватели. Ускоряване на нещата, защото, ако се забавят няколко месеца мерките, голяма част от усилията ще са безсмислени“, категоричен е Цветан Симеонов.

Евгени Иванов от КРИБ посочи, че работодателските организации за първи път участват в подготовката на тези мерки и това е добро начало.

„За първи път ни се предлага механизъм за контрол, в който да участваме и ние. Тристранното споразумение ще бъде в основата на работата с нас. Нещо с хоризонт 2 г. напред е добро начало за тези мерки. Акцентът се поставя на грантовите схеми. Накрая постигнахме съгласие за възстановяване на парите, изразходени от предприятия за въглеродни емисии“, подчерта Иванов.

На срещата в министерството на икономиката присъства и Валери Симеонов като представител на Народното събрание, защото част от мерките са свързани със законодателни инициативи.

 Валери Симеонов приветства този прозрачен, открит и пряк диалог с представителите на бизнеса, което по думите му е гаранция за ефективна работа. Като част от управляващата коалиция политикът е обнадежден, че „правителството има подкрепата за тези мерки“.

„Нашите ангажименти ще бъдат реализирани след август, защото има ваканция на парламента. Ако има нужда, Народното събрание ще бъде свикано, защото влизаме в етапа на последиците от коранавируса и те ще бъдат тежки“, подчерта Симеонов. По думите му този четвъртък внесените от него промени за намаляване на ДДС за фитнес и спортни зали на 9% ще влязат в пленарна зала.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още