Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лъчезар Томов: Много сме далече от колективния имунитет

Общество

Лъчезар Томов: Много сме далече от колективния имунитет

Снимка:

Няма как да очакваме пандемията да мине от само себе си, посоми математикът

По броя на починалите може да се направи груба оценка на броя на заразените. Около 300-400 хиляди е горната граница на заразените, което означава, че сме много далече от какъвто и да е потенциален колективен имунитет. Това каза пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Нов български университет.

„Да очакваме това скоро да премине от само себе си – не може да се случи“, посочи той .

„В момента имаме, по мои оценки, около 7 хиляди случая на ден, при 4 хиляди докладвания, което е страшно много за нас“, коментира Томов.

Най-важните данни по думите му са тези за броя на починалите. Извън официално регистрираните случаи на починалите с COVID-19, неофициалните се оглеждат в статистиката на НСИ, а за 44-та седмица има скок с 600 случая над средно очакваното, поясни математикът.

„Хоспитализираните пациенти вече не са ни надеждни, защото средно 15 до 20% от откритите, активни случаи би трябвало да се хоспитализират, което означава, че би трябвало да са там в момента между 10 и 14 хиляди души, а се хоспитализират доста по-малко“, изтъкна още Томов.

Мерките, които се предлагат за училищата, като добри, смята директорът на 107 ОУ в София Данко Калапиш. Моделите, които МОН предлага са добри от гледна точка на това да няма струпване на деца на едно място, подчерта той.

През януари-февруари вероятно ще се наложи преминаване изцяло към онлайн обучение за няколко седмици, когато грипната обстановка се усложни, посочи училищният директор.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още