Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лъчезар Томов: Много сме далече от колективния имунитет

Общество

Лъчезар Томов: Много сме далече от колективния имунитет

Лъчезар Томов: Много сме далече от колективния имунитет - Tribune.bg
Снимка:

Няма как да очакваме пандемията да мине от само себе си, посоми математикът

По броя на починалите може да се направи груба оценка на броя на заразените. Около 300-400 хиляди е горната граница на заразените, което означава, че сме много далече от какъвто и да е потенциален колективен имунитет. Това каза пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Нов български университет.

„Да очакваме това скоро да премине от само себе си – не може да се случи“, посочи той .

„В момента имаме, по мои оценки, около 7 хиляди случая на ден, при 4 хиляди докладвания, което е страшно много за нас“, коментира Томов.

Най-важните данни по думите му са тези за броя на починалите. Извън официално регистрираните случаи на починалите с COVID-19, неофициалните се оглеждат в статистиката на НСИ, а за 44-та седмица има скок с 600 случая над средно очакваното, поясни математикът.

„Хоспитализираните пациенти вече не са ни надеждни, защото средно 15 до 20% от откритите, активни случаи би трябвало да се хоспитализират, което означава, че би трябвало да са там в момента между 10 и 14 хиляди души, а се хоспитализират доста по-малко“, изтъкна още Томов.

Мерките, които се предлагат за училищата, като добри, смята директорът на 107 ОУ в София Данко Калапиш. Моделите, които МОН предлага са добри от гледна точка на това да няма струпване на деца на едно място, подчерта той.

През януари-февруари вероятно ще се наложи преминаване изцяло към онлайн обучение за няколко седмици, когато грипната обстановка се усложни, посочи училищният директор.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати