Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лъчезар Томов: Очаква ни втори пик на COVID вълната

Общество

Лъчезар Томов: Очаква ни втори пик на COVID вълната

Лъчезар Томов: Очаква ни втори пик на COVID вълната - Tribune.bg
Снимка:

Очаква ни втори пик на COVID вълната, процентът ваксинирани у нас продължава да е нисък. Това каза математикът Лъчезар Томов пред НОВА.

„Ако тези нива се запазят, цялото население на България ще бъде засегнато от вируса и неговия нов вариант. Сега има хора, които не са се срещали с коронавируса, особено в отдалечените райони. Към момента официално новата вълна засегна 3 хиляди души, неофициалните данни показват двойно повече. Възможно е да се стигне и до 10 хиляди. Децата се върнаха в училище, а вече се доказа, че именно те разпространяват вируса към възрастните. Отново ще имаме скок на новозаразените, после спад и отново скок”, обясни той.

По думите му досега България не е успявала да обърне негативните тенденции на COVID вълните чрез постигането на колективен имунитет, а единствено чрез мерки.

„23 пъти по-нисък е рискът за хоспиталиция на хората с бустерна доза. На тези с две дози от ваксината той е пет пъти по-нисък. С възрастта обаче рискът расте”, допълни Томов.

Математикът посочи и какви са последиците след преболедуван COVID.

„20-25% от заразените хора не се възстановяват напълно след първите 12 месеца. Става дума за сърдечни и венозни изменения, както и неврологични щети. Това важи и за децата, но в по-малък процент”, обясни той.

Според Томов бебетата и бременните жени са поставени в сериозен риск.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети