Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лалов предлага преименуване на ул. „Граф Игнатиев“ на ул. „Свободна Украйна“

Общество

Лалов предлага преименуване на ул. „Граф Игнатиев“ на ул. „Свободна Украйна“

Лалов предлага преименуване на ул. Граф Игнатиев на ул. Свободна Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Общинският съветник Методи Лалов с предложение за преименуване на ул. „Граф Игнатиев“ на ул. „Свободна Украйна“.

„Една от емблематични за столицата и за България улици носи името на граф Николай Игнатиев, посланик на Русия в Цариград, Османска империя. Същият обаче като изразител на руските имперски интереси е работил срещу независимостта на българската православна църква и срещу свободата на България. Има съществена роля и за обесването на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски, тъй като настоява пред османските власти Апостола на свободата да бъде съден от специален съд, в определянето на чиито състав участва лично“, пише Лалов в писмо до колегите си в СОС.

Ето какво още казва той:

„Граф Игнатиев работи за саботиране на решенията на Цариградската конференция (23 декември 1876 г. – 20 януари 1877 г.), на която Великите сили постигат съгласие новата българска държава да има територия, която в голяма степен съвпада с границите на Българската екзархия. Така, в резултат на дипломатическите совалки на граф Игнатиев и на тайните договорки между Русия и Австро-Унгария, Македония, Родопите, Тракия и Беломорието остават още десетки години в пределите на Османската империя – до 1912 г.

Обозначаването на тази важна за българите улица с името на човек, работил против интересите на България и отговорен за обесването на Васил Левски, представлява тежко оскърбление за българския народ. Затова и за да бъде възстановена историческата справедливост и достойнството на българските граждани предлагам ул. „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана. В контекста на военната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от различни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушаване на установения международен правов и демократичен ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския, предлагам улицата да носи занапред наименованието „Свободна Украйна“.

Комисията  по образование, култура, наука и културно многообразие (КОКНКМ) следва да съгласува предложението ми за преименуване със съответната общинска администрация по местонахождение на обекта, на основание чл. 7, ал. 2 от НИПООППППХЕТСО. Независимо от това съм изпратил искане за съгласуване до кмета на район „Средец“, което ще представя на вниманието на общинските съветници при обсъждането на доклада в комисиите на СОС“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Методи Лалов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати