Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лавинна опасност в района над Банско

Общество

Лавинна опасност в района над Банско

Снимка:

Изисква се повишено внимание, особено в старторвите зони на лавини

Лавинна опасност се наблюдава в района над Банско, съобщи БГНЕС. В алпийския пояс предупреждението е за лавинна опасност от трета степен - значителна. В преходен и горски пояс тя е умерена. Това показва информацията на Avalanche Bulgaria към 8.30 часа в петък сутрин.

Температурите през нощта са паднали още и днес на 2220 метра надморска височина е минус 10 градуса. Освен това през нощта данните от метеостанциите показват, че е духал умерен вятър от северозапад.

„Лавинна активност вчера се наблюдаваше само изтичания от сух сняг на стръмни склонове. Нямаме информация за снежни дъски“, посочват от Avalanche Bulgaria на Фейсбук страницата си и уточняват, че от последното измерване преди 24 часа новият сняг на полигона на 2220 м н.в. е 7 см и общо акумулацията за бурята е 16 см. Предупреждението е да се внимава за дъска от навят сняг и дъска от новия сняг.

Остава проблемът с навявките, особено в алпийския пояс, където досега видимостта не позволяваше да направим наблюдения. Снегонавяването от онзи ден е идвало от юг-запад, а от тази нощ е от северозапад. Очакват се различни акумулации на всички изложения. По този повод се изисква повишено внимание, особено в старторвите зони на лавини.

Проблемът за дъска от новия сняг е широкоразпространен в алпийския пояс, където акумулациите от новия сняг са между 20-30 см. Остава като проблем и днес, тъй като облачността се е раздигнала и силното априлско слънце ще започне да навлажнява снежната покривка, особено на източни и южни склонове.

Изтичания от сух сняг през днешния ден на всички изложения и стръмни склонове са сигурни.  


Топ новини

виж още

Актуална тема