Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Лъжеш ли?“: Има кандидат-президенти, които се заиграват с истината

Общество

„Лъжеш ли?“: Има кандидат-президенти, които се заиграват с истината

„В България хората нямат доверие към българските политици. Подобна платформа - занимаваща се с изказвания по време на предизборна кампания, няма“. Това са двете причини, които са насърчили група приятели да направят сайта „Лъжеш ли?“.

„Избрали сме осем кандидати за президент. Гледаме участията им в национален ефир. Изваждаме изказвания, които потенциално биха съдържали невярна информация. Събираме ги в таблица, където ги опровергаваме... Интересуваме се от политика още от ученици и ако политиците разпространяват невярна информация, това ни ядосва. Затова намираме време и мотивация да правим това в свободното време. Ние сме независими“, обясняват те пред БНР.

Платформата е отворена и за сигнали, изпратени от хора.

„Има кандидати за президенти, които се заиграват с истината. В настоящата кампания две теми са актуални - енергетика и Covid-19... В кампаниите през април и юли всяка една от популярните политически сила има кандидати, които са правили неверни твърдения - особено когато цитират статистики, обичат да преувеличават“, допълни Даниел Янев.

Според него България не осъществява напълно икономическия си потенциал.

Проектът „Лъжеш ли?“ е инициатива на група млади хора, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика. От 15.10.2021 до 12.11.2021 нашият екип ще проследи участията на избрани кандидати за президент в национален ефир и ще провери колко често те разпространяват невярна информация.  


Топ новини

виж още

Актуална тема