Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лекар, оздравял от COVID-19, дари кръв за плазма

Общество

Лекар, оздравял от COVID-19, дари кръв за плазма

Лекар, оздравял от COVID-19, дари кръв за плазма - Tribune.bg
Снимка:

Д-р Дончо Дончев, който е изкарал коронавируса, дари кръв за извличане на плазма за лечение на COVID-19. Това съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА).

„Той е УНГ-специалист, един от най-обичаните лекари от децата. На стотици от тях е помогнал отново да чуват... Има опит от няколко военни мисии зад граница. Преди два месеца, по желание, влиза в нова битка, но този път срещу невидим враг. Става доброволец при специалистите по инфекциозни болести, които са на първа линия срещу COVID-19. Защо ли? Защото вижда „как колегите му вече работят след предела на силите си...”, разказват от лечебното заведение.

След месец и половина денонощен труд – от лекар в клиниката става пациент. Оказва се, че е заразен с коронавирус. Така д-р Дончев започва нова битка – тази за собствения си живот. А благодарение на усилията на колегите си Катедрата по ифекциозни болести на ВМА успява да я спечели. На 19-ия ден вече е изчистен от вируса.

„И веднага поема нова мисия – дарява плазма, за да помогне на други заразени с COVID-19 да живеят!“, допълват от ВМА.

„Като изключим болестта, най-трудно ми беше през първите 2-3 дни, докато вляза в ритъма на колегите, казва д-р Дончо Дончев. А какво е научил: Знаех, че колегите-инфекционисти са сред най-ерудираните ми колеги, но сега се убедих, че са най-необикновените лекари във ВМА! Там видях и много млади хора – стажанти, студенти, които съвсем безрезервно и безкористно се бяха включили в тази мисия – работа с неизвестното, и то в една много заразна обстановка“, споделя д-р Дончев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати