Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лекар: В най-топлите часове на деня децата и възрастните да не излизат навън

Общество

Лекар: В най-топлите часове на деня децата и възрастните да не излизат навън

Лекар: В най-топлите часове на деня децата и възрастните да не излизат навън - Tribune.bg
Снимка:

Течностите в големи количества, шапките и широките дрехи ни пазят в жегите

Задават се едни от най-горещите дни в годината, които без съмнение ни носят много настроение, слънце, море и забавления. Не трябва обаче да забравяме, че високите температури крият и своите рискове. Най-уязвими са възрастните хора, хората с хронични заболявания, децата и бременните жени, които трябва да подходят към топлото време с повишено внимание. Как да се предпазим от неприятни инциденти в жегите ни съветва д-р Николай Брънзалов.

Опасно горещо време в цялата страна

„Особено децата и по-възрастните хора в най-топлите часове на денонощието да не излизат навън. Ако все пак много им се налага, да слагат шапки със светли цветове, за да не се допуска прегряване. Те са най-уязвимата част от населението. Хубаво е да се консумират много течности, да се носят по-широки ленени дрехи. Важно е хората с хронични заболявания да си пият лекарствата и да седят на сянка по домовете“, препоръчва д-р Николай Брънзалов.

„Децата много бързо се дехидратират, тъй като те са с малки телца. Един възрастен, ако се е изпотил обилно и загуби 200-300 мл., няма да е толкова фатално. Но ако едно дете загуби 100 мл. течности от тялото си, може да се стигне до колапс. Освен това децата бързо прегряват от високата температура и по такъв начин се получават топлинни удари“,  предупреждава той.

По думите му това не е толкова страшно, но при такава ситуация е необходимо да се реагира адекватно и спокойно от страна на възрастните.

Детето бързо трябва да се заведе на сянка и да се облее с вода, да му се даде да пие вода. Разбира се, за да не се допускат топлинни удари, най-важното е децата да ходят с шапки по това време на годината и винаги да имат вода.

В топлите дни климатикът и вентилаторът ни помагат да се охладим, но крият и своите рискове и може да се стигне до неприятни усложнения. Вентилаторът например не трябва да се пуска на прекалено силни обороти, а климатикът на прекалено ниска температура.

„С климатика не бива да се злоупотребява. Разликата между температурата навън и тази вътре трябва да е максимум 10 градуса. Т.е. ако навън е 34 градуса, климатикът трябва да се пусне най-малко на 24 градуса, но пак не е препоръчително“, обяснява д-р Брънзалов.

Режимът на хранене през лятото също трябва да бъде съобразен с горещините и да е по-лек.

„Повече течности. Да се избягва мазно и солено. Лятно време вегетарианската храна е за предпочитане. Добре е да се консумира и риба. Алкохолът трябва да се избягва, особено концентрираният. Тук определено количеството има значение“, посочва той.

Не на последно място докторът съветва да се следят постоянно показатели като кръвно и пулс на хронично болните и при необходимост веднага да се потърси лекарска помощ.

„Да излизат по-рано сутрин с шапка на главата, с бутилка вода. Тези, които са по-уязвими на слънчеви лъчи, няма нищо смешно да са с чадър. Трябва да се пазят. В следобедните часове тези хора нямат работа по улиците. Нека да седят вкъщи и да си гледат здравето“, категоричен е д-р Николай Брънзалов.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още