Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лекари: Парите за PCR тестове да са от държавния бюджет

Общество

Лекари: Парите за PCR тестове да са от държавния бюджет

Снимка:

Общопрактикуващите лекари искат да се осигури възнаграждение за работата им с инфектирани пациенти

Лекарите настояват парите за PCR тестове да са от държавния бюджет, коментира за БНР д-р Костадин Сотиров по повод позиция на Сдружението на общопрактикуващите лекари, в която се изтъква, че ограничения в броя на назначаваните PCR тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити, е недопустимо.

"Зависи много от това кой ще финансира тестовете, кой ще ги плаща. Здравната каса няма ресурс да плаща повече тестове. Прехвърлянето на една дейност към общопрактикуващите лекари означава масово прилагане на тази дейност“, посочват от Сдружението. По експертна оценка на медиците при масово прилагане на PCR тестове техният брой за деня няма да е 5 или 6 хиляди, а се очаква да е над 15 хиляди на ден.

„Необходим е голям ресурс. Здравната каса няма този ресурс, тъй като нейният бюджет е разпределен още миналата година, преди да започне епидемията за медицински дейности. За да се отделят пари за изследвания, това означава да бъде намалена цената за някоя друга дейност", посочи пред БНР д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Общопрактикуващите лекари искат да се осигури възнаграждение за работата им с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдение и лечение в периода на изолация.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още