Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лекари помагат на хора в нужда, „Патронажната грижа” вече включва и посещения от специалисти

Общество

Лекари помагат на хора в нужда, „Патронажната грижа” вече включва и посещения от специалисти

Снимка:

„Патронажната грижа” към общините вече включва и посещения от специалисти като лекар, психолог и рехабилитатор, съобщава NOVA телевизия.

Програмата ще продължи до края на годината и обхваща 42 хиляди души. Заради кризата с коронавируса Социалното министерство удължи мярката „ Патронажна грижа” до края на годината. Така Надежда, която е на 80 години също успява да се възползва от помощта. Жената е обездвижена и не може да излиза. Спира рехабилитацията заради извънредното положение.

„При нея дойдохме в началото на седмицата и установихме, че е след инсулт и с фрактура на дясна тазобедрена става. След проведения първичен преглед установихме, че тя се нуждае от рехабилитация, за което ще бъде изпратен рехабилитатор, който да може да я раздвижи“, разказва д-р Пешев - Първа МБАЛ - София

Специалистът ще идва 3 пъти в седмицата, докато състоянието на жената се подобри. „Доволна съм. Всички хора са добри. Особено докторът е най-добър. Всичко каквото трябва ми правят“, казва Надежда.

Идеята на социалната програма е специалистите да идват на място за първичен преглед. След това да решат от какви процедури ще има нужда конкретният човек. „Има план, който се изготвя и даденият специалист. Ако например има нужда от рехабилитатор, идва рехабилитатор“, добавя д-р Пешев.

В програмата се включват почти всички общини. „Тя обхваща 42 хил лица. 240 общини имат сключен договор. Определихме допълнителни 45 млн. по "Оперативна програма човешки ресурси“, каза министър Сачева.

От Социалния патронаж могат да се възползват възрастни хора над 65 години и такива в неравностойно положение, като подадат молба в общината.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още