Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лекари с писмо до Сербезова: Няма доставки на важна ваксина за бебета

Общество

Лекари с писмо до Сербезова: Няма доставки на важна ваксина за бебета

Лекари с писмо до Сербезова: Няма доставки на важна ваксина за бебета - Tribune.bg
Снимка:

Прекъсването процеса на ваксинация застрашава здравето на хиляди новородени, алармират те

За спиране на доставката на важна ваксина за бебета – тази срещу ротавирус - алармираха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). Те изпратиха писмо до здравният министър Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, в което обясняват, че прекъсването процеса на ваксинация застрашава здравето на хиляди новородени.

Причината е липсата на сключен договор.

„Уважаема проф. Сербезова,

В изпълнение на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България, ние ОПЛ прилагаме на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането, два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми. През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната програма поради липса на договор. Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени, както вече посочихме, се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество. Не знаем, дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля.

Настояваме и вярваме, че ще предприемете необходимите мерки, отговорните за осигуряване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в много бърз порядък да направят така, че да бъдат възобновени доставките“, пишат общопрактикуващите лекари до здравните власти.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети