Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лекари в Добрич спасиха дете с масивен инсулт

Общество

Лекари в Добрич спасиха дете с масивен инсулт

Снимка:

То е било в кома в продължение на около седмица

Медици от МБАЛ-Добрич спасиха живота на 12-годишно момче с масивен инсулт, съобщиха от лечебното заведение.

Детето е постъпило в болница на 14 ноември в изключително тежко състояние – с епилептични гърчове. Те били овладени, но след три дни отново се влошило и изпаднало в кома. От съобщението се разбира, че „в продължение на около една седмица единствените му жизнени функции са дишане и сърдечен ритъм“.

Началникът на Отделението по педиатрия в „МБАЛ-Добрич“ АД д-р Йовчо Йовев заяви, че в цялата си практика никога не се е сблъсквал с подобен тежък инсулт при дете. Според него, ако това се случи на възрастен човек, изходът би бил летален.

Момчето е с придружаващи хронични здравословни проблеми.

Пътят за възстановяването на неврологичните симптоми ще е много дълъг и едва ли те ще са на 100%, опасява се д-р Йовев, но фактът, че детето вече говори и се опитва да движи лявата половина на тялото си, която до скоро е била напълно парализирана, е истинско медицинско чудо, смята специалистът, който благодари на целия екип лекари (д-р Янакиева, д-р Цацова, д-р Радева, д-р Желязкова, д-р Колева, д-р Николова и д-р Ахмедов) и медицински специалисти в отделението по педиатрия в „МБАЛ-Добрич“ АД, които вече повече от един месец се грижат за малкия си пациент.

„Надявам се, че детето ще успее да проходи, вероятно ще има само остатъчна пареза на лявата ръка“, допълва д-р Йовев. Рехабилитацията, от която детето се нуждае, ще бъде осигурена от Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Добрич, за да може то да продължава да получава специализирани медицински грижи. Периодично момченцето ще минава и на прегледи в „МБАЛ-Добрич“ АД, за да се следи неговото здравословно състояние.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема