Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лекари върнаха слуха на 4-годишно дете и 43-годишен мъж с уникална операция за Североизтока

Общество

Лекари върнаха слуха на 4-годишно дете и 43-годишен мъж с уникална операция за Североизтока

Снимка:

Пациентите са били подложени на кохлеарна имплантация в шуменската болница

4-годишно дете и мъж на 43 години бяха първите пациенти, подложени на кохлеарна имплантация в шуменската многопрофилна болница, съобщава Дарик. Това е първа по рода си интервенция за Североизточна България, а опитът ще позволи подобни импланти да се поставят и в бъдеще на пациенти от региона.

„Тази операция е уникална за целия Североизточен регион“, посочиха от лечебното заведение и в нея са участвали специалисти от Полша. „Този регион обхваща близо милион и половина души, а от подобна интервенция - се нуждаят 2 на всеки 1000“, отбеляза началникът на отделението „Уши, нос, гърло“ д-р Красимир Бозов.

„Днес имахме честта и удоволствието екип от такава величина да присъства в нашата операционна и да ни предаде опита си“, каза д-р Бозов, цитиран от БНР и подчерта, че шуменският екип става пионер в тази област.

Той допълни, че вече екипът на шуменската болница ще може да извършва подобни интервенции сам. В Полша от 20 години се извършват операции за подобряване на слуха, един вид по 70 операции дневно.

Според водещите полски специалисти проф. Пьотр Скражински и проф. д-р на медицинските науки Хенрик Скаржински от Варшава, колегите им д-р Красимир Бозов и д-р Росица Страшимирова са отлично подготвени и ще могат в бъдеще да са полезни на пациентите си с операции за подобряване на слуха по този метод.

„Радваме се че сме тук и се радваме че се срещнахме с приятели, които са добре подготвени за такива интервенции“, отбелязаха проф. Пьотр Скаржински и колегата му д-р Хенрик Скаржински.

От думите им стана ясно, че първият пациент е бил детето, което е родено с увреден слух. „Програмата за кохлеарни операции е сложна, но този екип е подготвен. Този тип операции са обаче само началото. Много важен аспект е последващата рехабилитация и грижа, която трябва да е близо до местоживеенето на пациентите. Затова е важно за малките деца да не пътуват много“, отбеляза д-р Скаржински.

Той допълни, че навременното поставяне на такъв имплант помага на детето да се развива нормално и да ходи на училище.

43-годишният пациент пък е загубил слуха си след травма на главата, посочиха специалистите и допълниха, че сега предстои период на адаптация към новата технология.

Кохлеарният имплант е електронно устройство, което помага на загубилите слуха си да чуват.  

                                                                                         


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още