Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лекарският съюз и НЗОК се договориха за облекчен достъп до ЯМР

Общество

Лекарският съюз и НЗОК се договориха за облекчен достъп до ЯМР

Лекарският съюз и НЗОК се договориха за облекчен достъп до ЯМР - Tribune.bg
Снимка:

По-лесен достъп до високоспециализирани изследвания договориха Лекарският съюз и здравната каса. Вече няма да се налага болничен престой за процедури, които могат да се извършат от специалисти в извънболничната помощ. В договора между касата и медиците са предвидени и санкции за болници, които не са достигнали минималните заплати в Колективния трудов договор. Въвеждането им отново беше отложено за три месеца.

„По този начин ние осигуряваме на човека - не да си плаща от джоба, а да получи необходимото му изследване, заплатено от НЗОК“, каза доц. Михаил Околийски - зам.-министър на здравеопазването, председател на НС на НЗОК.

Направленията обаче имат лимит. След като медиците го изчерпат, пациентите отново ще чакат специално разрешениe от здравната каса. Иначе е предвиден и по-лесен достъп до други високоспециализирани изследвания. Освен това се въвеждат еднодневни услуги в болниците и диагностично-консултативните центрове.

„Би трябвало гастроентеролозите да не искат от пациентите да пролежават дни, за да им бъде направена гастроскопия. До сега пациентите ако трябваше да им бъде направено това изследване се налагаше да лежат в болница“, заяви д-р Иван Маджаров - председател на БЛС.

От юни болниците, които не плащат на служителите си минималните заплати, заложени в колективния трудов договор, ще плащат глоби.

„Без да знаем какви ще бъдат стойностите в новия КТД, това, е моето притеснение, че болниците ще почнем да затъваме“, подчерта д-р Васислав Петров - председател на Сдружението на областните болници, съобщава БНТ.

„Изрично се разбрахме, че е сегашното КТД. Ако бъде прието ново - това вече съвсем по друг начин ще се договаря“, каза д-р Иван Маджаров - председател на БЛС.

„Санкциите в момента са приети такива, каквито са“, заяви Станимир Михайлов - управител на НЗОК.

Предвижда се увеличение на цените на клиничните пътеки средно с около 20%. То ще влезе в сила след подписването на анекса към националния рамков договор. Очаква се това да се случи следващата седмица.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НЗОК
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати