Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лекарският съюз: Фармацевтите всяват паника, нужен е контрол върху аптеките

Общество

Лекарският съюз: Фармацевтите всяват паника, нужен е контрол върху аптеките

Лекарският съюз: Фармацевтите всяват паника, нужен е контрол върху аптеките - Tribune.bg
Снимка:

„Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа.  За пореден път сме свидетели как БФС всява паника сред обществото, възползвайки се от монополното си положение, злоупотребявайки с толкова чувствителна тема – здравето. И зад това прозира нежеланието да бъде осъществен ефективен контрол при отпускането на медикаменти, покривани от НЗОК“.

Това твърдят в позиция от Българския лекарски съюз, по повод предупреждението на Българския фармацевтичен съюз, че заради блокирани преговори с Националната здравноосигурителна каса, пациентите с хронични заболявания може да не получават лекарствата, заплащани от НЗОК, след 1 април.

Фармацевти: От 1 април достъпът на пациентите до лекарства от НЗОК може да бъде преустановен

„Във връзка с твърдението от страна на БФС, че „част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, като ги задължават да получат продукти, които те не желаят“, искаме ясно да заявим:

Въпросът за т.нар. желание на пациента,  се решава единствено и само в кабинета на лекаря. Там се обсъжда терапията на пациента, там е мястото, където той изразява своята воля, своето съгласие или несъгласие с назначеното лечение. В последствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от  лекаря. Желанието на БФС да се позволи отпускането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта лекарства по Каса, може да компрометира лечебния процес.

През последните седмици журналистически разследвания разкриха недобри практики у нас, свързани с отпускането на верифицирани или не верифицирани  медикаменти, достигнали без рецепта до пациенти в Западна Европа.

БЛС категорично подкрепя усилията и на МЗ и на НЗОК за прекратяване на тези недобри практики. Апелираме за завишен контрол от страна на всички държавни институции за спазване на задължението за верификация на медикаментите, заплащани изцяло или частично от НЗОК. Задължително е въвеждането на контрол по отпускане и заплащане на лекарствените продукти, чрез подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в НЗИС. Така ще се гарантира проследимостта при отпускането на лекарства до конкретния пациент и ще се  предотвратят евентуални злоупотреби.

Фармацевтичните услуги са едни от малкото прехвърлени изцяло в частния сектор. БЛС пита:  не е ли редно да помислим за необходимостта от създаването на обществени аптеки, било то общински или държавни?“, питат от Лекарския съюз в заключение.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати